Nu puțini șoferi sunt convinși că trebuie să pună mereu în practică tot ce au învățat în perioada școlii auto. În principiu, e ok să faci asta, însă există și situații speciale, în care se fac excepții de la ”reguli”.
Una dintre aceste situații este legată de frânare. Șoferii care au făcut școala pe o mașină cu transmisie manuală au învățat că, atunci când frânează, trebuie să calce ambreiajul. Dacă însă faci asta de fiecare dată, indiferent de viteză și de situație, comiți o greșeală care îți poate distruge mașina!
Rolul pedalei de ambreiaj este de a decupla temporar motorul și a permite schimbarea treptei de viteză. La școala de șoferi, majoritatea cursanților învață însă că trebuie să apese această pedală concomitent cu cea de frână, pentru a nu lăsa motorul să ”moară”. Astfel, respectivii șoferi asociază folosirea ambreiajului cu frânarea, nu cu schimbarea treptelor de viteză, notează promotor.
Problema legată de frânare a fost explicată și de fostul campion de raliuri Titi Aur, expertul în conducere defensivă.
”După ce termini școala de șoferi, ar trebui să înțelegi (…) că nu trebuie să calci ambreiajul la fiecare frânare. Cum facem? Frânăm, accelerăm, frânăm, accelerăm. Doar atunci când schimbăm viteza, călcăm pe ambreiaj. Frâna și cu ambreiajul nu trebuie făcute odată decât atunci când suntem la limita opririi, când avem 10-20 km/h și urmează să oprim”, a explicat, într-un clip postat pe pagina sa de Facebook, Titi Aur.
Citește și O nouă taxă de drum va fi introdusă de anul viitor. Cine o plătește și ce valoare va avea
În concluzie, ambreiajul nu trebuie călcat atunci când frânăm. Mașina se va opri mult mai rapid folosind atât frâna de picior, cât și pe cea de motor. Desigur, la viteze ridicate, poți apăsa ambreiajul, dar numai pentru a trece într-o treaptă inferioară. Regula generală este însă aceea de a nu călca ambreiajul atunci când frânezi, ci doar când schimb vitezele. Practic, nu ar trebui să ții apăsată pedala de ambreiaj mai mult de o secundă.
Potrivit sursei citate, mulți șoferi nu realizează cât de costisitoare este greșeala de a călca ambreiajul la fiecare frânare. Dacă faci asta, uzura plăcuțelor de frână este mult mai mare, pentru că sistemul de frânare de la roți lucrează singur pentru a opri autovehiculul.
În schimb, dacă folosești frâna de motor în paralel cu cea de picior, mașina va încetini mai rapid, iar plăcuțele nu se vor uza accelerat.
În plus, menținerea ambreiajului apăsat duce la o uzură accelerată a sistemului de transmisie și, din acest motiv, kit-ul de ambreiaj va ceda mult mai repede decât ar fi normal.
Așadar, dacă ești obișnuit să calci ambreiajul când frânezi, vei schimba mult mai des plăcuțele de frână și kitul de ambreiaj.
Citește și Rafila vrea ca medicii să fie plătiți în funcție de performanță. Cine va câștiga mai mult