Comisia va fi formata din reprezentanti ai ministerelor Mediului, Transporturilor, Justitiei, Economiei si ai Departamentului pentru Afaceri Europene, informeaza Mediafax.
Curtea de Justitie a Comunitatilor Europene a aratat, intr-un punct de vedere exprimat la cererea unei instante romanesti, ca taxa de prima inmatriculare incalca legislatia Uniunii Europene intrucat produce un dezavantaj la vanzarea masinilor second-hand din alte state pe teritoriul Romaniei.
Punctul de vedere al Curtii a fost emis la cererea Tribunalului Sibiu, care judeca un proces in care un roman a dat in judecata statul intrucat a considerat ca taxa de prima inmatriculare este ilegala. Magistratii sibieni au vrut sa afle de la CEJ daca taxa contravine sau nu legislatiei europene.
Curtea a precizat ca procesul judecat de Tribunalul Sibiu a fost intentat de un roman pe nume Tatu, care si-a cumparat, in iulie 2008, o masina second-hand din Germania, cu pretul de 6.600 de lei. Vehiculul avea o capacitate cilindrica de 2.155 de centimetri cubi si standard de poluare Euro 2, fiind fabricat in 1997, an in care a si fost inscris in Germania.
Pentru a-si putea inmatricula masina in Romania, barbatul a trebuit sa plateasca o taxa de poluare de 7.595 de lei. Intrucat a considerat ca taxa este contrara normelor europene, barbatul a cautat sa-si recupereze banii. El si-a sustinut actiunea in instanta pe aceea ca taxa este aplicata numai vehiculelor second-hand importate din alte state, nu si celorlalte masini second-hand deja inregistrate in Romania si revandute.
Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a declarat, vineri, ca in urmatoarele zile se va discuta, in cadrul ministerului si al Guvernului, daca este nevoie de o decizie pentru a modifica OUG emisa in 2010 privind taxa auto.
Ministerul Mediului afirma ca decizia Curtii de Justitie a Uniunii Europene privind legalitatea taxei de prima inmatriculare se refera la forma initiala a legii prin care aceasta a fost introdusa si nu la cea modificata in 2010.