Camelia Spataru, purtatorul de cuvant al Guvernului, a declarat ca modificarile aduse taxei vor fi discutate, in cursul saptamanii viitoare, de expertii romani si cei de la Bruxelles, urmand ca documentul sa fie definitivat la sfarsitul lunii ianuarie si sa ia forma unui proiect de act normativ.
Principalele modificari vizeaza reducerea cuantumului taxei auto pe masura ce varsta autovehiculului creste, iar calculul taxei sa fie aplicat masinilor cu o vechime de pana la 20 de ani, cu o cota de reducere a taxei de pana la 90%.
„Se va extinde intervalul aferent varstei autovehiculelor pana la 20 de ani, odata cu stabilirea unor cote de reducere a taxei, care ajung pana la 90%, urmand a se mai plati doar 10% din taxa”, a declarat, recent, premierul Calin Popescu Tariceanu.
Proiectul, in forma prezentata de premier in fata parlamentarilor la sfarsitul anului trecut, vizeaza totodata instituirea posibilitatii restituirii valorii reziduale a taxei atunci cand autovehiculul inmatriculat in Romania este vandut unei persoane dintr-un alt stat membru sau intr-o tara terta, dar si posibilitatea contestarii taxei. Premierul a precizat ca proiectul de act normativ privind modificarea taxei este intr-o faza avansata a elaborarii.
Taxa de prima inmatriculare, in vigoare de la 1 ianuarie 2007, se calculeaza in functie de trei variabile: vechimea masinii, tipul de catalizator (euro) si capacitatea cilindrica a masinii. Nivelul taxei porneste de la 68 de euro pentru autovehiculele noi, foarte mici, cu o capacitate cilindrica de 600 centimetri cubi, dotate cu Euro 4 si ajunge pana la 8.586 euro pentru autoturismele mai vechi de 6 ani, fara catalizator si cu o capacitate cilindrica de peste 3.000 cmc.