Sumele colectate urmau sa alimenteze Fondul National de Solidaritate.
Eliminarea taxei a fost reglementata printr-un proiect de lege aprobat in sedinta de miercuri a Executivului. Actul normativ va fi trimis Parlamentului spre dezbatere.
Fondul nu va mai fi alimentat cu aceasta taxa, dupa ce Comisia Europeana a catalogat aceasta decizie drept discriminatorie si contrara normelor Uniunii Europene.
In bugetul pentru anul 2007, Ministerul Finantelor a estimat ca va incasa 36,25 milioane lei din taxa de timbru pentru autoturisme si 766,8 milioane lei din taxa de prima inmatriculare a autoturismelor.
Taxa de timbru social a fost instituita in urma cu 8 ani, prin Ordonanta de Urgenta 118/1999, de infiintare a Fondului de solidaritate. Taxa se aplica masinilor noi din import cu o capacitate cilindrica mai mare de 2.000 cmc si participantilor la jocuri de noroc.
In vara anului trecut, guvernul a aprobat un proiect de lege prin care a adus unele modificari ordonantei din 1999, dar nu a renuntat la taxele percepute pentru masini, desi introdusese, in Codul Fiscal, taxa de prima inmatriculare.
Potrivit legislatiei in vigoare, persoanele fizice sau firmele care cumpara masini noi din import trebuie sa plateasca 1% din valoarea in vama pentru a se putea inscrie la Registrul Auto Roman (RAR).
Reprezentantii RAR conditioneaza eliberarea documentelor pentru inmatricularea autoturismului de plata taxei de timbru social. Anterior inmatricularii, proprietarii masinilor trebuie sa vireze suma in contul deschis la Trezorerie.
De la 1 ianuarie, odata cu aderarea Romaniei la UE, notiunea de import a fost redefinita pe relatia cu statele membre si redenumita achizitie intracomunitara. Prin urmare, masinile produse in Uniune nu sunt considerate importuri si nu trebuie taxate cu 1%.
Legislatia romaneasca nu aduce, insa, o precizare pentru aceste situatii. Potrivit unor experti din Ministerul Finantelor, taxa contravine reglementarilor Organizatiei Mondiale a Comertului, pentru ca este o bariera in circulatia bunurilor si ar trebui eliminata.