că apar două noi modificări propuse de Ministerul Afacerilor Interne la Codul rutier, în ceea ce privește suspendarea înmatriculării unei maşini sau radierea ei.
De curând a fost pus în dezbatere publică un nou proiect de ordonanță în care se vorbește despre aceste schimbări ]n Codul rutier. În acest proiect apar noi situații în care se va suspenda şi radia înmatricularea maşinilor, în afară de cazul în care expiră poliția de asigurare de răspundere civilă auto (RCA).
Se discută despre radierea unei maşini, din oficiu, de autoritatea care a făcut înmatricularea – în situația în care înmatricularea a fost suspendată timp de nouă luni pentru nesolicitarea transcrierii transmiterii dreptului de proprietate și când înmatricularea a fost suspendată timp de trei ani pentru expirarea inspecției tehnice periodice (ITP).
Una dintre cele mai relevante modificări propuse de MAI prin proiectul de OUG aflat încă în dezbatere este reglementarea, în Codul rutier, a unei noi situații în care se suspendă înmatricularea unui vehicul. Se vorbește mai cu exactitate despre suspendarea înmatriculării în cazul lipsei unei polițe RCA valabile.
În acest caz, nu doar în cazul expirării ITP, ca acum, ci și-n cazul expirării RCA va interveni suspendarea de drept a înmatriculării vehiculului.
De asemenea, prin proiectul de OUG sunt introduse două noi situații de radiere din evidență a unui vehicul, din oficiu, de către autoritatea care a efectuat înmatricularea.
Astfel, se doreștre radierea unui vehicul atunci când înmatricularea a fost suspendată timp de nouă luni pentru că noul proprietar nu a solicitat transcrierea transmiterii dreptului de proprietate și când înmatricularea a fost suspendată timp de trei ani pentru expirarea sau, după caz, anularea ITP, potrivit Antena 3 CNN și avocatnet.ro.
Totodată, viitoarea ordonanță va implementa modificări în Codul rutier care au legătură și cu evaluarea psihologică. În plus, stabilește că aceasta se face pentru a certifica capacitățile psihologice necesare pentru a conduce autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie, dar și situațiile în care se constată apariția unor simptome ce pot afecta capacitățile psihologice necesare pentru a conduce autovehicule, scrie avocatnet.ro.
Mai mult, apar și câteva situații obiective în care polițistul va avea datoria să testeze suplimentar conducătorii auto. Astfel, polițiștii vor verifica suplimentar șoferii în cazul în care:
Proiectul de OUG trebuie adoptat la Guvern și publicat în Monitorul Oficial, pentru a se aplica și a intra în vigoare oficial.
Vezi mai multe știri: Anunțul momentului pentru toți românii care utilizează Revolut