Instalatia este complet automatizata, procesul tehnologic fiind condus cu ajutorul calculatorului, si are o capacitate de productie de 30.000 de tone anual, relateaza NewsIn.
Echipamentele pentru aceasta tehnologie au fost furnizate de grupul american Greenline Industries.
Fabrica apartine omului de afaceri Adrian Porumboiu, iar materia prima va fi asigurata de productia obtinuta de pe o suprafata de circa 15.000 hectare, cultivata cu rapita, soia, floarea soarelui si porumb.
„Este o investitie de care suntem bucurosi ca am reusit sa o realizam, tinand cont de faptul ca resursele de petrol sunt limitate. Eu mizez pe acest combustibil ecologic, nepoluant. Cred ca este un combustibil al viitorului”, a declarat omul de afaceri Adrian Porumboiu.
Si Decebal Traian Remes, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, se arata optimist in privinta biodieselului, dar avertizeaza ca utilizarea lui in volum mare ar putea sa influenteze preturile alimentelor.
„Pentru producatorii de biodiesel, viitorul e unul roz, dar mi-e frica daca vom trece la un volum mare de productie, ca poate sa aduca atingere pretului la alimente si mai ales al painii, fiindca se va sustrage din suprafata agricola tot mai mult, spre a cultiva rapita pentru biodisel si poate sa fie la un moment dat o hotarare politica, atat in Romania cat si in UE, sa baram extinderea acestor suprafete”, a declarat Remes.
Biodiselul produs de Ulerom este destinat comercializarii, atat pe piata interna, cat si pe piata externa.
Biodieselul este un combustibil alternativ, nepoluant, produs din resurse regenerabile. Acesta se utilizeaza la motoarele diesel si poate fi combinat in proportii diferite cu motorina, pentru a crea un amestec utilizat drept carburant pentru autovehicule. Pretul unui litru de biodiesel, fara accize si taxe, este mult mai mic fata de cel al unui litru de motorina.
Grupul de firme controlat de Adrian Porumboiu exploateaza circa 40.000 hectare de teren agricol in judetul Vaslui si zonele limitrofe.