- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Auto

Licitația pentru lotul Joseni-Ditrău al Autostrăzii Unirii A8 a fost oficial deschisă!

14 Oct, 15:24 • Bugiu ⁠Ana Maria
Compania Națională de Investiții Rutiere a lansat licitația pentru lotul 1D Joseni – Ditrău, parte a Autostrăzii „Unirii” A8. Acest lot are o lungime de 14,4 kilometri și o durată estimată de execuție de 34 de luni, cu un buget cuprins între 1,02 și 1,2 miliarde lei.
Licitația pentru lotul Joseni-Ditrău al Autostrăzii Unirii A8 a fost oficial deschisă!

Compania Națională de Investiții Rutiere (CNIR) a făcut un pas important în dezvoltarea infrastructurii românești prin lansarea oficială a licitației pentru proiectarea și execuția lotului 1D Joseni – Ditrău, parte a Autostrăzii „Unirii” A8. Anunțul a fost publicat luni, 14 octombrie 2024, în Sistemul Electronic pentru Achiziții Publice (SEAP), stabilind ca termen-limită pentru depunerea ofertelor data de 25 noiembrie 2024, potrivit economedia.ro.

Lotul 1D are o lungime de 14,4 kilometri și o durată estimată de execuție de 34 de luni, din care 10 luni sunt dedicate proiectării, iar 24 luni pentru construcție.

Valoarea totală estimată pentru acest lot de autostradă, situat în județul Harghita, variază între 1.021.864.803,87 lei și 1.202.607.034,59 lei. Proiectul include 21 de pasaje și viaducte, dintre care 3 vor fi ecoducte pentru permeabilitatea animalelor, precum și un nod rutier tip „trompetă” la Joseni.

Pe traseul acestui lot va fi amenajat un spațiu de servicii care va cuprinde zone comerciale, benzinării și toalete, asigurând confortul călătorilor.

Te-ar mai putea interesa și: Dezastru pe Autostrada A0 București Sud. Lotul 3, blocat și fără șanse de inaugurare în 2024!

foto: Autostrada A8

Licitația pentru lotul Joseni-Ditrău al Autostrăzii Unirii A8 a fost oficial deschisă!

Pentru a facilita circulația și a asigura funcționalitatea lotului, contractul prevede realizarea unei descărcări provizorii în zona de conexiune cu următorul lot, 2A Ditrău – Grințieș. Lotul 1D Joseni – Ditrău este primul dintre cele patru loturi ale secțiunii montane Sărățeni – Pipirig, cu o lungime totală de 116 km, a cărui licitație a fost publicată în SEAP.

În continuare, CNIR preconizează că licitația pentru lotul 1C Sărățeni – Joseni va fi disponibilă în SEAP după validarea documentației de către Agenția Națională pentru Achiziții Publice (ANAP). Documentația pentru lotul 2A Ditrău – Grințieș urmează să fie trimisă ANAP pentru validare în această săptămână.

Finanțarea proiectului va fi asigurată prin fonduri europene nerambursabile, în cadrul Programului Transport 2021-2027.

Secțiunea de munte Sărățeni– Pipirig de pe Autostrada Unirii A8 are o lungime de 116 kilometri și include patru loturi:

  • Lotul 1 C Sărățeni – Joseni (32,4 km.)
  • Lotul 1 D Joseni – Ditrău (14,4 km.)
  • Lotul 2 A Ditrău – Grințieș (37,9 km.)
  • Lotul 2 B Grințieș – Pipirig (31,5 km.)

Toate cele patru loturi ale secțiunii Sărățeni – Pipirig a Autostrăzii Unirii A8 vor intra în procedură de licitație deschisă până la finalul lunii noiembrie 2024.

Compania Națională de Drumuri a aprobat pe 13 ianuarie 2023 traseul final al secțiunii Târgu Neamț – Iași – Ungheni, care se întinde pe o lungime totală de 93 de kilometri, incluzând 55 de poduri și 2 tuneluri. Acest traseu are ca scop soluționarea problemelor de trafic din zona de nord a Iașiului și va beneficia de 9 noduri rutiere, asigurând astfel descărcările de pe A8 și conectarea la rețeaua existentă.

Pe 1 octombrie 2024, CNIR a anunțat că Consiliul de Administrație a aprobat lansarea licitațiilor pentru cele patru loturi montane ale Autostrăzii Unirii A8, cu o lungime totală de 116 km, care traversează județele Mureș, Harghita și Neamț. Valoarea totală estimată pentru aceste loturi este de aproximativ 4 miliarde de euro. Lotul Sărățeni – Joseni, având o lungime de 32 km, a fost deja trimis la ANAF pentru aprobat.

Celelalte două loturi de capăt sunt administrate de CNAIR și au oferte depuse. La licitația pentru proiectarea și execuția lotului montan Pipirig – Leghin, de 19 km, au fost depuse trei oferte din partea companiilor Danlin, Ozaltin și UMB. Valoarea contractului pentru acest lot este estimată între 3,3 și 3,8 miliarde lei, iar durata acestuia este de 4 ani (12 luni pentru proiectare și 36 luni pentru execuție).

Pentru lotul Miercurea Nirajului – Sărățeni, cu o lungime de 23,5 km, au fost primite două oferte din partea companiilor turcești Nurol și Ozaltin, înregistrate pe 19 august 2024. Valoarea de licitație a acestui contract, finanțat prin Programul de Transport, este de maximum 3,35 miliarde lei (fără TVA), iar durata estimată pentru proiectare și execuție este de 30 de luni (6 luni pentru proiectare și 24 de luni pentru execuție).

În ansamblu, Miercurea Nirajului – Leghin, cu o lungime totală de 159 km, are un cost estimat de 6 miliarde euro, iar două dintre cele șase loturi sunt deja în curs de licitație pentru proiectare și execuție.

Te-ar mai putea interesa și: Autostrada A1 Sibiu-Pitești. Tronsonul 5, aproape finalizat!