Pe 22 octombrie 2024, prețul benzinei standard din România a crescut cu 4 bani pe litru față de ziua precedentă, ceea ce înseamnă că acum un litru de benzină standard costă între 7,06 și 7,18 lei, potrivit capital.ro.
În schimb, benzina premium a înregistrat o ușoară scădere de 2 bani pe litru, cu prețuri variind între 7,62 și 7,88 lei. Această creștere vine în urma unei serii de scumpiri precedente, întrerupte doar de o scădere de 2 bani pe litru, înregistrată luni, 21 octombrie.
Te-ar mai putea interesa și: Cele mai ieftine mașini care îți fac portofelul fericit. Întreținerea e foarte accesibilă!
foto: mașini
Totodată, prețurile pentru motorină standard și premium, precum și pentru GPL, au rămas neschimbate față de ziua anterioară. Astfel, motorina standard se vinde între 7,10 și 7,22 lei pe litru, motorina premium între 7,46 și 7,78 lei, iar GPL-ul se situează între 3,42 și 3,46 lei pe litru.
Aceste modificări sunt influențate de incertitudinile geopolitice și fluctuațiile de pe piața internațională a petrolului, care au determinat o creștere a cotațiilor futures ale țițeiului. Se estimează că, în trimestrul IV al anului 2024, prețul petrolului Brent ar putea ajunge la o medie de 80 de dolari pe baril.
Aceste schimbări la nivel internațional, împreună cu scăderea stocurilor de petrol, sugerează posibilitatea unor noi creșteri ale prețurilor la combustibili în viitor.
Potrivit JPMorgan Commodities Research, tensiunile geopolitice, cum ar fi cele recente din Orientul Mijlociu, contribuie la această tendință ascendentă a prețurilor.
„Situaţia geopolitică actuală sugerează că, având în vedere nivelul scăzut al stocurilor de petrol, ar putea exista o creştere a preţului ţiţeiului până la rezolvarea conflictului.
Spre deosebire de situaţia din octombrie anul trecut (n.r. atacul terorist Hamas din Fâşia Gaza), când «prima geopolitică» a fost inclusă în preţul petrolului cel puţin parţial, de data aceasta, contractele futures pe petrol Brent se tranzacţionează în conformitate cu valoarea lor justă, iar tendinţa de risc de creştere este exprimată prin opţiuni”, declară Nataşa Kaneva, şefa diviziei de Strategie Globală pentru Mărfuri din cadrul JPMorgan.
Te-ar mai putea interesa și: Scăderi drastice la înmatricularea maşinilor electrice în UE! România întegistrează cu 40% mai puține