- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Auto

Lovitură pentru șoferi! Anvelopele, interzise de la 1 octombrie. Amenzi usturătoare pentru cine nu se conformează!

19 Sep, 08:26 • Bugiu ⁠Ana Maria
Șoferii vor primi amenzi mari, dacă nu se conformează în scurt timp. Ce anvelope vor fi interzise în această țară.
Lovitură pentru șoferi! Anvelopele, interzise de la 1 octombrie. Amenzi usturătoare pentru cine nu se conformează!

În Germania, începând cu 1 octombrie 2024, regulile privind utilizarea anvelopelor de iarnă se vor schimba, fapt care va afecta numeroși șoferi. Principala modificare vizează interzicerea anvelopelor marcate cu simbolul M+S (pentru noroi și zăpadă) fabricate înainte de 31 decembrie 2017, care sunt încă utilizate pe multe vehicule, potrivit capital.ro.

După data de 30 septembrie 2024, utilizarea acestora va fi interzisă în condiții de drum de iarnă, iar cei care nu respectă noua reglementare riscă amenzi.

Aceste schimbări au fost introduse pentru a îmbunătăți siguranța rutieră în timpul iernii, anvelopele M+S nefiind considerate suficient de performante în condiții de drum alunecos, gheață sau zăpadă. În locul acestora, șoferii vor trebui să folosească:

  • anvelope de iarnă
  • anvelope all-season, care au simbolul Alpin (un munte cu un fulg de zăpadă)

Te-ar mai putea interesa și: România nu mai are şoferi de TIR şi acoperă deficitul cu mii de filipinezi. „Este nevoie urgentă de personal”

foto: amenzi șoferi

Lovitură pentru șoferi! Anvelopele, interzise de la 1 octombrie. Amenzi usturătoare pentru cine nu se conformează!

Reglementările germane privind anvelopele de iarnă nu impun o cerință generală, ci una situațională, conform legii (§ 2 (3a) StVO). Astfel, anvelopele de iarnă devin obligatorii doar atunci când condițiile meteo o cer, adică atunci când există:

  • gheață
  • zăpadă
  • polei

Șoferii care ignoră aceste reguli riscă amenzi de cel puțin 60 de euro, dar sancțiunile pot crește substanțial în cazul unui accident provocat din cauza anvelopelor necorespunzătoare. În plus, există riscul ca asigurările să nu acopere pagubele în astfel de cazuri.

Trebuie menționat că nu toate vehiculele sunt afectate de aceste noi reguli. De exemplu, motocicletele, vehiculele comerciale agricole și forestiere și anumite ascensoare motorizate pentru spitale sunt exceptate de la această obligație.

Pentru cei care plănuiesc călătorii internaționale, este recomandat să se informeze în prealabil despre reglementările privind anvelopele din țările de destinație, deoarece pot varia. Neconformarea cu aceste reguli poate duce la amenzi și în alte țări europene.

Șoferii sunt sfătuiți să înlocuiască anvelopele M+S mai vechi cu cele adecvate până la sfârșitul lunii septembrie 2024 pentru a evita sancțiuni și pentru a circula în siguranță pe drumurile acoperite de zăpadă sau gheață.

Te-ar mai putea interesa și: Atenție, șoferi! Capcana din portbagaj, amendă de peste 800 de lei. Ce trebuie să aveți în mașină