- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Auto

Lovitură pentru vitezomani! Toate mașinile vor avea un nou sistem de siguranță. Ce riști dacă mergi prea repede

05 Aug, 23:21 • Preda Silvia
Mașinile produse în fabricile europene nu te vor mai lăsa să depășești viteza. Începând din această vară, toate vor fi dotate cu senzori pentru limitarea vitezei.
Lovitură pentru vitezomani! Toate mașinile vor avea un nou sistem de siguranță. Ce riști dacă mergi prea repede

Noile sisteme de siguranță vor detecta limitele de viteză impuse pe tronsonul de drum pe care se află mașinile, iar în cazul depășirii atenționează șoferii, informează stirileprotv.ro.

Poliția Română a transmis că, anul trecut, peste 700 de accidente soldate cu zeci de morți s-au produs din cauza vitezei excesive.

Mașinile fabricate în UE, începând cu luna iulie a acestui an, vor avea un nou sistem pentru limitarea vitezei. Vor fi mai multe metode prin care mașina ne va anunța că am depășit limita legală de viteză.

Mașini cu sisteme de limitare a vitezei. Ce se întâmplă dacă mergi prea repede

  • O pictogramă în bordul mașinii ne vă arăta că mergem prea repede
  • O altă avertizare ar putea fi sub forma unei vibrații în pedala autoturismului sau chiar în volan
  • Un alt sistem ar putea fi un sunet de alarmă.

Citește și: Nu vom mai vedea mașini diesel pe stradă, din 2026! Comisia Europeană va pune în aplicare noi reglementări

Mașini

Sistemul de limitare a vitezei nu va interveni asupra mecanismului de frânare, transmit autoritățile. Mașina va recunoaște limitele de viteză prin citirea indicatoarelor rutiere și cu ajutorul datelor din GPS-ul autoturismului.

Tot mai mulți producători auto au început să dezvolte mașini care să nu depășească o anumită viteză. Sunt limitate la 140, 150 sau 160 de km/h. Și opțiunile de siguranță s-au înmulțit, arată sursa citată.

Unele mașini au asistență pentru frânare, control asupra suspensiilor, camere pentru recunoașterea pericolelor sau chiar modalități prin care mașina atenționează șoferul dacă adoarme la volan.

Citește și: Românii nu vor mașini electrice. Unde se vând cel mai mult în Europa?