Creșterea vânzărilor la mașinile electrice este o necesitate pentru a atinge obiectivele climatice. Totuși, vânzările de vehicule electrice în Occident sunt în scădere drastică. În cazul în care guvernele doresc ca acestea să își revină, ar putea fi în detrimentul propriilor economii, arată o analiză BBC, citată de Economedia.
După ani de vânzări în creștere, această creștere pare să se oprească. Înlocuirea mașinilor alimentate cu combustibili fosili cu vehicule electrice este o necesitate pentru planul guvernului britanic de a-și atinge obiectivele climatice. Transportul rutier reprezintă 12% din emisiile planetare.
Creșterea vânzărilor la mașinile electrice a luat avânt în anul 2020, când existau 10 milioane de vehicule electrice în circulație, iar în 2023 erau 45 de milioane.
Ai mai putea fi interesat de: Chinezii au lansat o nouă gamă de maşini electrice cu preţuri accesibile. Tesla resimte din ce în ce mai acut concurenţa
Până în anul 2035, Agenția Internațională a Energiei (AIE) susține că va fi nevoie de 790 de milioane de vehicule electrice în situația în care dorim să atingem cifra zero netă până la mijlocul secolului. Acest lucru implică o creștere a vânzărilor de 27% în fiecare an.
Din acest motiv, faptul că vânzările globale ale celui mai mare producător de mașini electrice din lume, Tesla, au fost în realitate mai mici în primul trimestru din 2024 decât în aceeași perioadă din 2023 a ridicat semne de întrebare.
Cel mai mare producător de vehicule electrice din China, BYD, a fost în competiție cu Tesla pentru locul întâi. BYD a înregistrat, de asemenea, o încetinire între ianuarie și martie.
Vânzările la mașinile electrice în Europa au scăzut cu mai bine de 10% comparativ cu anul trecut, mai exact în ultimul trimestru al anului trecut, în ciuda faptului că în Marea Britanie vânzările totale la mașinile electrice sunt în creștere față de anul trecut.
Oamenii susțoin că sunt descurajați mai ales de costurile ridicate. Prețul mediu la mașinile electrice noi în SUA este de peste 60.000 de dolari (47.433 de lire sterline). Prețurile sunt la fel de ridicate în Europa și în Regatul Unit.
Vezi mai multe știri despre: Anunțul făcut de Ministerul mediului după ce românii nu s-au înghesuit la Rabla Plus. Cine primește fondurile rămase