Sistemul SISS (Smart Idle Stop) dezvoltat de Mazda opreste si reporneste automat motorul vehiculului cu ajutorul injectiei directe si al unui starter.
Oprirea motorului are loc in momentul in care autovehiculul stationeaza, iar repornirea se efectueaza cand soferul manifesta intentia de deplasare.
Pistoanele de compresie si de decompresie sunt oprite astfel incat sa fie asigurat un volum optim de aer in fiecare cilindru. Sistemul oferit de Mazda este unic datorita procedeului folosit. Acesta incepe sa deplaseze pistoanele inainte sa se produca aprinderea, spre deosebire de alte sisteme standard care folosesc un agregat electric pentru a repune in functiune motorul.
Prin intermediul acestui procedeu SISS reporneste motorul de doua ori mai repede decat alte sisteme concurente de pe piata si faciliteaza reducerea consumului de combustibil cu pana la 9%. Aceasta noua tehnologie urmeaza sa fie oferita pe piata europeana in prima jumatate a anului 2009.
Proiectul, al carui termen de finalizare este 2015, face parte dintr-o strategie a companiei, denumita „Sustainable Zoom-Zoom”.
Mazda pregateste un nou motor revolutionar
Mazda a mai anuntat lansarea, la inceputul anului urmator, a unui nou motor Turbo Diesel de 2,2l cu emisii de CO2 reduse si mai multa putere.
Prin intermediul celor 185 CP si al cuplului de 400 Nm, motorul se va pozitiona printre cele mai puternice din segment. Pentru reducerea consumului de combustibil, motorul integreaza elemente inovatoare precum injectoarele de mare presiune si rata de compresie redusa. In plus, filtrul de particule conceput de Mazda dispune in premiera de un mecanism de activare al catalizatorului care indeparteaza cu o eficienta mai mare noxele din gazele motorului.
Materialul ceramic din care este compus catalizatorul are o structura moleculara care creste rata de ardere a noxelor si grabeste procesul de regenerare a filtrului de particule.
Noua tehnologie de modelare a plasticului
Mazda a anuntat, de asemenea, ca experimenteaza scaderea greutatii masinilor cu pana la 30%, prin folosirea unei noii tehnologii de modelare a maselor plastice.
Aceasta diminueaza greutatea componentelor din plastic folosite in procesul de fabricatie, fara sa afecteze duritatea sau rigiditatea ansamblelor din care acestea fac parte.
Noua tehnologie reduce greutatea, dar si consumul de mase plastice care contin ulei, cu aproximativ 20-30%. Acest fapt determina si scaderea emisiilor de CO2. Acest nou proces de fabricatie poate fi utilizat pentru cea mai mare parte a elementelor din plastic prezente la vehiculele produse de Mazda.
Strategia Mazda de reducere a greutatii a dus la scaderea masei pentru noile modele Mazda2 si Mazda6, imbunatatind astfel si consumul de combustibil fata de versiunile anterioare.