Noua taxa de poluare, ce va intra in vigoare de pe 1 iulie, va fi calculata pe baza unei formule ce include coeficienti stabiliti in functie de gradul de poluare a motorului (Euro) si emisia de dioxid de carbon (CO2), la care, in functie de categoria auto, se ajusteaza o cota de reducere raportata la vechimea masinii, situatia tehnica generala, nivelul de dotare si rulajul mediu anual, cu un numar standard de kilometri pentru fiecare tip de autovehicul.
Persoanele care vor inmatricula autovehicule second-hand vor avea o reducere suplimentara la plata taxei, daca declara, pe propria raspundere ca rulajul mediu anual real al masinii este mai mare decat cel considerat standard pentru categoria respectiva a vehiculului sau daca face dovada, pe baza expertizei tehnice RAR, ca deprecierea autovehiculului rulat este mai mare decat cea indicata de grila fixa prevazuta in ordonanta.
Reducerea va fi aplicata pe baza unei declaratii pe propria raspundere, sub sanctiunea falsului in declaratii din Codul Penal, privind rulajul mediu anual al autovehiculului, exprimat in numar de kilometri, la data inmatricularii in Romania, cerere ce se depune la administratia fiscala.
In calculul taxei va fi luata in considerare atat situatia tehnica generala, cat si nivelul de dotare al masinii.
Deprecierea in functie de vechime se va calcula pentru autovehiculele in cazul carora exista diferente mai mari de un an intre data primei inmatriculari in Romania si anul de fabricatie inscris in cartea de identitate a vehiculului.
Pentru lipsa dotarilor cu aer conditionat si airbag se va aplica un coeficient de depreciere de 1,10, iar pentru lipsa ABS va fi calculat un coeficient de 1,15.
Posesorii autovehiculelor cu motoare diesel echipate cu filtru de particule vor beneficia de o reducere a cuantumului taxei cu 25%.
Taxa de poluare auto va fi platita in lei, prin virament sau in numerar, la unitatile trezoreriei, iar sumele astfel colectate vor fi transferate lunar in contul Administratiei Fondului pentru Mediu.
Restituirea taxei auto, conditionata de plata obligatiilor fiscale
Normele publicate luni de Ministerul de Finante vizeaza restituirea diferentei dintre taxa auto platita de 1 ianuarie 2007 pana la 1 iulie 2008 si taxa de poluare, in termen de 45 de zile de la depunerea cererii.
Astfel, conform deciziei MEF, vor primi integral banii doar posesorii de autovehicule care nu au obligatii fiscale neachitate, in caz contrar suma care trebuie rambursata urmand sa fie redusa cu valoarea datoriei catre stat.
Restituirea taxei se va face pe baza unei cereri scrise la care trebuie anexate, in original sau in copie, chitanta fiscala/ordinul de plata si extrasul de cont care atesta plata taxei speciale pentru autoturisme si autovehicule, precum si copia cartii de identitate si a certificatului de inmatriculare a vehiculului, cu prezentarea in original a acestora. Aceleasi documente trebuie prezentate si in cazul autovehiculelor achizitionate printr-un contract de leasing.
Toate noile prevederi pot fi descarcate si de aici.