Propunerea ministerului are scopul de a stabiliza situația asigurărilor RCA, evitând creșterile bruşte de tarife și protejând astfel asigurații de fluctuațiile pieței.
În primele două paragrafe ale proiectului se subliniază că măsura de plafonare a tarifelor RCA este necesară din cauza riscurilor ridicate din piața asigurărilor. Totodată, gradul scăzut de concurență, dat de numărul mic de societăți de asigurare care domină piața, continuă să reprezinte o vulnerabilitate semnificativă. Prin această prelungire a plafonării, Guvernul urmărește să asigure o stabilitate temporară, în timp ce autoritățile lucrează la modificări legislative pentru a echilibra condițiile din piață.
„Luând în considerare faptul că împrejurările care au determinat disfuncţionalităţi pe piaţa asigurărilor persistă, acestea fiind cele care au condus la adoptarea Hotărârii Guvernului nr. 1326/2023 privind stabilirea tarifelor de primă maxime şi a altor măsuri aplicabile de către societăţile de asigurare care practică asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi de tramvaie”, se menționează în textul proiectului,
De asemenea, proiectul evidențiază faptul că există încă o reticență semnificativă din partea asigurătorilor RCA în ceea ce privește asumarea unor riscuri pentru anumite categorii de asigurați. Această reticență contribuie la o concentrare ridicată pe piața RCA, în care doar câteva companii dețin cote de piață semnificative. În mod concret, acest lucru înseamnă că o mică parte dintre companiile de asigurare sunt responsabile pentru majoritatea polițelor RCA emise, fapt ce afectează concurența și diversitatea opțiunilor disponibile pentru consumatori.
„În piaţa asigurărilor RCA din România se manifestă în continuare o reticenţă în ceea ce priveşte apetitul la risc al asigurătorilor RCA pentru anumite categorii de asiguraţi şi gradul ridicat de concentrare pe piaţa asigurărilor RCA care continuă să reprezinte o vulnerabilitate atât din prisma expunerii pe clase de asigurare, cât şi din perspectiva cotelor de piaţă semnificative deţinute de un număr relativ mic de societăţi de asigurare ce arată un grad scăzut de concurenţă”, se arată în document, potrivit Agerpres.
Pentru a corecta dezechilibrele actuale, mai multe modificări legislative sunt în procedură de adoptare. Acestea vizează o reglementare mai eficientă a pieței asigurărilor RCA, protejând atât asigurații, cât și asigurătorii de volatilitatea pieței și de eventuale probleme financiare. Proiectul de hotărâre specifică faptul că măsurile de plafonare a tarifelor RCA sunt esențiale până la implementarea acestor noi reglementări.
„Se prelungeşte perioada de aplicare a prevederilor art. 1 alin. (2) şi (4) din Hotărârea Guvernului nr. 1326/2023 privind stabilirea tarifelor de primă maxime şi a altor măsuri aplicabile de către societăţile de asigurare care practică asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi de tramvaie, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.192 din 29 decembrie 2023, până la data de 31 decembrie 2024”, se precizează în textul proiectului.
Conform Ministerului Finanțelor, această hotărâre ar urma să intre în vigoare la data de 1 octombrie 2024, oferind astfel o perioadă de stabilitate tarifară până la finalul anului viitor.