- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Auto

Noi reglementări importante pentru părinți. Vor intra în vigoare de la 1 septembrie

30 Jul, 18:59 • Bugiu ⁠Ana Maria
În atenția părinților: se fac noi reglementări, care intră în vigoare de la 1 septembrie! Care este vestea de interes major.
Noi reglementări importante pentru părinți. Vor intra în vigoare de la 1 septembrie

De la 1 septembrie se vor schimba lucrurile, în ceea ce privește regulile pentru respectarea siguranței copiilor. Se vor face reglementări pentru călătoriile cu copiii cu mașina, potrivit mediafax.ro.

Te-ar putea interesa și: Părinții ar putea primi amenzi de 500 de lei. O familie din județul Olt a scăpat situația de sub control

foto: noi reglementări pentru părinți

Noi reglementări pentru părinți! Vor intra în vigoare de la 1 septembrie

Vor putea fi date spre comercializare doar scaunele pentru copii cu aprobare Unece R129, numite şi „i-Size”. Modelele Unece R44/04 nu vor mai putea fi comercializate, deoarece nu mai respectă criteriile actuale. Doar modelul Unece R129, bazat pe înălţime, va fi disponibil și dat spre a fi cumpărat.

Noile reglementări elimină categoriile anterioare, care luat în calcul, spre exemplu, greutatea copilului. Potrivit regulamentului care va intra în vigoare, modelul Unece R129, din 2013, ia în calcul înălțimea copilului.

Regulamentul prevede ca cei mici, de până la 15 luni sau 76 cm înălţime se deplasează cu spatele. În această poziție siguranța copilului crește, în cazul unui accident frontal sau lateral.

Care sunt modelele care pot fi folosite?

Doar două modele de scaune auto vor mai fi conforme noului regulament, după cum rumează:

  • cele cu un i-Size mai mic de 105 cm
  • cele cu o dimensiune între 100 şi 150 cm

Cât despre modelul Unece R44/04, aprobat de regulamentul care nu va mai fi în vigoare, mai pot fi vândute doar până la 31 august 2024.

Amenzi în valoare de 323 de euro

Cei care iau în calcul să călătorească fără ca cei mici să fie plasați regulamentar, riscă amenzi cuprinse între 80 și 323 de euro, plus 5 puncte de penalizare. Mai mult, dacă aceștia încalcă regula de două ori în decurs de doi ani, riscă suspendarea licenței de la 15 zile până la două luni.

Te-ar putea interesa și: Prețurile au luat-o razna complet pe litoralul românesc în 2024! Cât au ajuns să plătească părinții pentru găletușele din plastic