Amenzi de până la 2.000 de lei pentru șoferii care nu respectă regulile. În România, o nouă reglementare privind locurile de parcare aduce sancțiuni drastice pentru cei care nu respectă reglementările stabilite. Conform Legii nr. 280/2023, entitățile publice și private care dețin mai mult de 10 locuri de parcare sunt obligate să rezerve și să semnalizeze un procent de 4% din numărul total al locurilor de parcare (dar nu mai puțin de două locuri) pentru femeile gravide și persoanele însoțite de copii cu vârsta de până la 5 ani. Astfel, cei care parchează ilegal pe aceste locuri riscă amenzi cuprinse între 2.000 și 10.000 de lei, potrivit capital.ro.
Te-ar mai putea interesa și: Șoferi, sunteți pregătiți pentru o schimbare-șoc? Din 2026, mașinile nu vor mai fi la fel. Ce se pregătește
Această reglementare este implementată pentru a facilita accesul femeilor însărcinate și al celor cu copii mici în parcări, având în vedere că aceste grupuri au nevoie de spațiu suplimentar pentru a se deplasa în siguranță. Cu toate acestea, polițiștii, pompierii și angajații spitalelor care se află în timpul serviciului nu vor fi amendați dacă parchează pe aceste locuri rezervate.
Mai mult, o altă interdicție severă privește parcarea pe locurile destinate persoanelor cu handicap. Aceste locuri sunt special amenajate pentru a le permite persoanelor cu mobilitate redusă să acceseze cu ușurință vehiculele. În cazul în care locurile sunt ocupate ilegal, cei care încalcă legea pot primi amenzi între 2.000 și 10.000 de lei, iar mașina poate fi ridicată. Locurile pentru persoanele cu handicap sunt destinate exclusiv acestora și pot fi utilizate gratuit de mașinile care transportă persoane cu dizabilități, pe baza unui card special.
În plus, legea subliniază importanța respectării acestor reglementări, având în vedere că locurile de parcare destinate persoanelor cu handicap nu sunt doar o facilitate, ci și un drept legal, esențial pentru accesibilitatea acestora în societate. Ocuparea abuzivă a acestor locuri nu doar că încalcă legea, dar poate pune în dificultate grav persoanele care au nevoie de aceste spații pentru a se descurca în activitățile zilnice.
Te-ar mai putea interesa și: Care şoferi din România trebuie să facă reomologarea la RAR în 2025. În ce condiţii este obligatorie