- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Auto

Noi reguli pentru șoferii români, începând de luna viitoare! Ce trebuie să facă pentru a nu fi amendați

01 Aug, 16:35 • Preda Silvia
Se schimbă regulile pentru șoferii din România, de la 1 septembrie. Aceștia vor fi nevoiți să respecte o nouă lege, astfel încât să nu fie amendați de polițiști.
Noi reguli pentru șoferii români, începând de luna viitoare! Ce trebuie să facă pentru a nu fi amendați

De luna viitoare, începând chiar cu data de 1, intră în vigoare noi reguli pentru toți șoferii din România. În special părinții care transportă copiii în mașină trebuie să fie foarte atenți la scaunele auto și să le înlocuiască până la 31 august. Modelele vechi nu vor mai fi acceptate, arată bugetul.ro.

Legea care se aplică la 1 septembrie 2024 prevede înlocuirea scaunelor auto pentru copii cu modele moderne, omologate, care să sporească siguranța micuților.

Începând cu 1 septembrie 2024, se vor putea pune în vânzare doar scaunele auto pentru copii care îndeplinesc standardul „Unece R129”, cunoscut și sub denumirea de „i-Size.” Modelele vechi nu se vor mai găsi la vânzare de luna viitoare.

Reguli noi pentru șoferi. Vechile scaune auto pentru copii vor fi eliminate. Nu se vor mai găsi la vânzare!

Reguli noi pentru șoferi. Înlocuirea scaunelor pentru copii cu modele noi

Foto: Reguli noi pentru șoferi. Vechile scaune auto pentru copii vor fi eliminate

Citește și: Reguli noi pentru şoferi. Ce se întâmplă dacă primesc amendă şi refuză primirea procesului-verbal

După 31 august, rămân disponibile doar două tipuri de scaune auto conforme cu standardul Unece R129: i-Size pentru înălțimi sub 105 cm și i-Size pentru înălțimi între 100 și 150 cm.

Toți copiii până la 15 luni sau care au 76 de centimetri înălțime trebuie să călătorească cu spatele și în scaune speciale, iar părinții care nu respectă noile regulamente europene riscă să fie amendați.

Noi reguli pentru șoferii români, începând cu 1 septembrie 2024. Copiii pot călători pe scaunul din față al mașinii?

Un copil poate călători pe locul din față al mașinii după vârsta de 12 ani. Însă trebuie să aibă înălțimea de cel puțin 1.50 metri. Conform legii, centura de siguranță trebuie ajustată în funcție de greutatea și înălțimea sa. Un copil mic poate fi transportat doar într-un scaun adaptat pentru mașină.

Autoritățile au stabilit sancțiuni cuprinse între 660 și 825 de lei pentru încălcarea acestor legi. În plus, șoferul va primi și 3 puncte de penalizare.

Reguli noi pentru șoferii din România. Pot merge cu animalele de companie în mașina personală?

Conform legii, pentru a transporta în condiții legale un câine sau o pisică, animalele de companie trebuie să fie plasate pe bancheta din spate a mașinii. Este necesar să fie folosite dispozitive concepute pentru a asigura transportul în siguranță. Aceste dispozitive includ cuști speciale de transport, coșuri auto pentru animale de companie sau hamuri auto

Conform articolului 102, Alin. 1(27) din Codul Rutier, transportul animalelor de companie pe locurile din față este considerat o contravenție. Această încălcare se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni, care variază între 9 și 20 de puncte de amendă, echivalentul a 1.485 până la 3.300 de lei.

Vezi și: Noi reguli pentru ITP. Șoferii din România trebuie să-și ducă mașinile la inspecția tehnică de 2 ori pe an