Adoptată în decembrie 2006, o directivă europeană vizează persoanele care au obținut permis de conducere categoria A2 între 19 ianuarie 2013 și 26 decembrie 2016. Directiva 2006/126/CE atestă clar că motocicletele trebuie să aibă o putere de până la 35 kilowați și un raport între putere și greutate de cel mult 0,2 kW/kg.
Permisul A2 nu va mai fi valabil în cazul în care motocicleta provine dintr-un model care inițial avea o putere mai mare, dublă față de cea admisă.
Vorbim despre situațiile în care o motocicletă cu cilindree mare și putere mare i s-a redus puterea în urma unei intervenţii tehnice de service. Restricția se face deseori pentru a respecta reglementările legale sau pentru a da acces piloților la început de drum care au o anumită categorie de permis de conducere să folosească o motocicletă puternică.
Cei care au luat permisul de conducere A2 înainte de 19 ianuarie 2013, legea nu reprezintă o problemă, deoarece categoria A2 a fost introdusă doar în anul 2013. Cu permisele vechi de la categoriile 1 sau A, motocicliștii pot circula prin toată Uniunea Europeană (UE). Sunt vizați cei cu carnete mai vechi de tip 1b sau A1, care nu pot face acest lucru, din cauza puterii mari a motoarelor.
Vezi și: Şoferii care riscă amenzi usturătoare. Legea interzice această practică în maşină!
Persoanelele care nu se încadrează în aceste categorii, sunt sfătuite de către Clubul Auto German (General German Automobile Club eV – ADAC) să evite conducerea motocicletelor în alte țări europene deoarece multe state au aplicat deja această directivă, scrie site-ul german futurezone.de.
Se acceptă conducerea motocicletelor cu o putere de maxim de 48 de cai putere (35 kW). Dacă motocicleta a fost supusă unor modificări pentru a avea această putere, atunci puterea ei originală nu trebuie să depășească 70 kW.
Căpătarea carnetului A2 poate fi o cale mai ieftină de a conduce, în viitor, motociclete fără limită de putere. Vârsta minimă legală pentru asta este de 18 ani.
Noua directivă UE are în vedere că toate permisele pentru motociclete eliberate înainte de data de 19 ianuarie 2013 au termen de reînnoire până la 19 ianuarie 2033. Este necesară o poză nouă de tip pașaport și o taxă administrativă pentru a face acest lucru. Reînnoirea lor se realizează la fiecare 15 ani.
Dacă deții un permis mai vechi cu mențiunea „A restricționat” pe el, la schimbarea acestuia, vei primi un permis din categoria A2. Dacă deții un permis „A nerestricționat”, acesta se va echivala cu noua categorie A a UE.
Citește și: România, în fața unei enigme fiscale. Doar 1.100 de români au recunoscut că dețin case și mașini scumpe