Romanian
 - 
ro
Auto

Noua taxă pentru proprietarii de mașini va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2025

23 Nov, 14:37 • Bugiu ⁠Ana Maria
Taxă pentru șoferii fără loc de parcare! Proiectul Primăriei Sectorului 4 ar putea intra în vigoare de la 1 ianuarie 2025. Peste 100.000 de mașini vizate! Noua taxă promite fonduri pentru mai multe parcări și reducerea traficului sufocant.
Noua taxă pentru proprietarii de mașini va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2025

Primăria Sectorului 4 a propus un proiect care ar putea introduce o taxă pentru proprietarii de mașini fără loc de parcare, începând cu 1 ianuarie 2025, dacă acesta va fi aprobat de Consiliul Local. Proiectul urmărește descurajarea achiziției de autoturisme fără spații de parcare disponibile și crearea unei surse de finanțare pentru construirea de noi parcări. Deși valoarea exactă a taxei nu a fost stabilită, aceasta va fi aplicată pentru o perioadă de 10 ani tuturor celor care dețin vehicule fără un spațiu dedicat parcării, conform documentației de urbanism, potrivit capital.ro.

„Se aprobă instituirea taxei speciale pentru dezvoltare urbană în Sectorul 4 al Municipiului Bucureşti, pentru finanțarea serviciului de interes public local în vederea creşterii numărului de parcări publice şi de reședință, optimizarea mobilității urbane şi scăderea poluării. (…)

Taxa se aplică din data de 01.01.2025 pe o perioadă de 10 ani, tuturor persoanelor fizice sau juridice care au în proprietate sau în folosință un autovehicul aflat în evidențele Direcţiei Generale de Impozite și Taxe Locale Sector 4 şi care nu deţin în proprietate sau în folosință un spațiu având destinaţia de parcaj și prevăzut ca atare în documentațiile de urbanism, pentru fiecare autovehicul în parte”,se arată în proiectul de hotărâre afișat pe site-ul Primăriei Sectorului 4.

Te-ar mai putea interesa și: O nouă taxă pentru români. De când va fi introdusă și cine va trebui s-o plătească

foto: taxe

Noua taxă pentru proprietarii de mașini va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2025

Taxa, denumită „specială pentru dezvoltare urbană”, are ca scop creșterea numărului de parcări publice și de reședință, reducerea poluării și îmbunătățirea mobilității urbane. Fondurile colectate vor fi gestionate de Direcția Mobilitate Urbană Sector 4 și vor fi utilizate pentru modernizarea infrastructurii, construirea de parcări și alte inițiative menite să reducă traficul sufocant și să îmbunătățească mediul urban. Regula prevede că fiecare autovehicul fără un loc de parcare asigurat va fi supus taxei, iar suma va trebui achitată anual până la 31 martie.

„În situația în care un deținător de autovehicul dobândeşte un loc de parcare în cursul anului, acesta este obligat să achite Taxa proporţional cu perioada în care nu a deținut un loc de parcare. În cazul în care o persoană a dobândit un autovehicul în timpul anului, aceasta este obligată să achite Taxa proporţional cu perioada rămasă. Persoanele care deţin mai multe autovehicule sunt obligate să achite Taxa pentru fiecare vehicul în parte, cu excepția cazului în care acestea dețin suficiente locuri de parcare pentru toate autovehiculele înmatriculate pe numele lor. Deţinătorii de vehicule au obligația de a achita Taxa anual, până la data de 31 martie a fiecărui an, la Direcţia Generală de Impozite și Taxe Locale Sector 4”, se mai arată în proiectul de hotărâre.

Există anumite excepții de la plata acestei taxe. Proprietarii de terenuri sau spații private destinate parcării, cei care au contracte de închiriere/comodat pentru locuri de parcare pe durata întregului an sau dețin abonamente anuale pentru parcările gestionate de primărie sunt scutiți. De asemenea, legislația în vigoare oferă scutiri pentru anumite categorii de persoane fizice și juridice.

Proiectul, aflat în dezbatere publică până pe 30 noiembrie 2024, este justificat de numărul mare de vehicule înmatriculate în Sectorul 4, care depășește cu mult numărul locurilor de parcare disponibile. Din cele 182.000 de autovehicule înregistrate, doar 67.303 au locuri de parcare asigurate, ceea ce înseamnă că peste 100.000 de mașini ocupă trotuare, spații verzi sau carosabil.

„Potrivit ultimelor situații analizate, în Sectorul 4 s-a constatat existenţa unui număr de aproximativ 182.000 autovehicule înmatriculate şi 67.303 locuri de parcare (dintre care circa 9.500 parcări publice). Această împrejurare relevă faptul că mai bine de 100.000 de locuitori nu deţin un loc de parcare, fiind nevoiţi să staționeze pe trotuar, spații verzi sau carosabil”, se mai precizează în document.

Te-ar mai putea interesa și: Taxă nouă pe facturile românilor. Câți bani trebuie să plătești în plus dacă stai la bloc

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Roxana Ciuhulescu, momente grele la început de an. Cum și-a găsit mama în casă, după ce nu i-a mai răspuns la telefon: „A trebuit să-i sparg ușa”
Roxana Ciuhulescu, momente grele la început de an. Cum și-a găsit mama în casă, după ce nu i-a ...
Toți românii care fac asta riscă amendă de 30.000 de lei. Poliția este cu ochii în patru și nu iartă pe nimeni
Toți românii care fac asta riscă amendă de 30.000 de lei. Poliția este cu ochii în patru și nu ...
Mierea din România, mai sănătoasă decât mierea de Manuka. Ce au descoperit cercetătorii
Mierea din România, mai sănătoasă decât mierea de Manuka. Ce au descoperit cercetătorii
Coca-Cola, nevoită să producă și mai mult plastic în 2025, după anunțul lui Donald Trump: „Dacă aluminiul devine mai scump, ne vom concentra pe PET-uri”
Coca-Cola, nevoită să producă și mai mult plastic în 2025, după anunțul lui Donald Trump: „Dacă ...
Se închide o fabrică Panasonic. Câți oameni vor fi dați afară
Se închide o fabrică Panasonic. Câți oameni vor fi dați afară
Tinerii din România pot câștiga un salariu de 7.200 de lei. Ce trebuie să facă pentru acești bani
Tinerii din România pot câștiga un salariu de 7.200 de lei. Ce trebuie să facă pentru acești bani
Alina Sorescu dezvăluie ce pensie alimentară primesc fiicele ei de la tatăl lor: „El a declarat că are venituri lunare de 807 lei”
Alina Sorescu dezvăluie ce pensie alimentară primesc fiicele ei de la tatăl lor: „El a declarat ...
VIDEO Donald Trump și Elon Musk, față în față în Biroul Oval. Miliardarul despre SUA: „Dacă nu facem ceva, țara va intra în faliment”
VIDEO Donald Trump și Elon Musk, față în față în Biroul Oval. Miliardarul despre SUA: „Dacă ...
Gigantul auto chinez BYD revoluționează piața autovehiculelor electrice. Mașini cu sistem de condus autonom la prețuri mai mici decât o Dacie nouă
Gigantul auto chinez BYD revoluționează piața autovehiculelor electrice. Mașini cu sistem de condus ...
Vești bune pentru români. Autoritățile iau în calcul prelungirea schemei de plafonare a prețurilor la gaze cu un an
Vești bune pentru români. Autoritățile iau în calcul prelungirea schemei de plafonare a prețurilor ...
Cum ne poate afecta ora de vară 2025. Avertismentul medicilor: „Este indicat și benefic”
Cum ne poate afecta ora de vară 2025. Avertismentul medicilor: „Este indicat și benefic”
Sfântul Valentin 2025: În calendarul ortodox nu este pe 14 februarie!
Sfântul Valentin 2025: În calendarul ortodox nu este pe 14 februarie!
Cu cât își vinde Adelina Pestrițu bolidul de lux, un Mercedes G Class. Mașina are peste 500 de cai-putere, iar prețul nu este pentru toate buzunarele
Cu cât își vinde Adelina Pestrițu bolidul de lux, un Mercedes G Class. Mașina are peste 500 de cai-putere, ...
Valentine’s Day 2025. Câți bani cheltuiesc românii de Ziua Îndrăgostiților
Valentine’s Day 2025. Câți bani cheltuiesc românii de Ziua Îndrăgostiților
Alexandru Papadopol se însoară pe 14 februarie cu actrița Cristiana Luca, mai mică cu 20 de ani decât actorul: „Ruxi a aflat din presă”
Alexandru Papadopol se însoară pe 14 februarie cu actrița Cristiana Luca, mai mică cu 20 de ani decât ...
”Trucuri” esențiale când îți negociezi salariul. Dacă le aplici, ai șanse mari să obții cât dorești
”Trucuri” esențiale când îți negociezi salariul. Dacă le aplici, ai șanse mari să obții cât dorești
Planta care te ajută să dormi mai bine și să slăbești. Lidia Fecioru: „Trebuie consumată ca să ne fie bine”
Planta care te ajută să dormi mai bine și să slăbești. Lidia Fecioru: „Trebuie consumată ...
Mai mult de 8 din 10 adolescenţi accesează zilnic platforma TikTok
Mai mult de 8 din 10 adolescenţi accesează zilnic platforma TikTok