- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Auto

Nu lăsa banii să se piardă! Cum poți recupera contravaloarea RCA, după ce ai vândut mașina

06 Oct, 16:55 • Bugiu ⁠Ana Maria
Asigurarea auto obligatorie (RCA) a devenit din ce în ce mai costisitoare pentru șoferi, cu tarife care pot ajunge la mii de lei pe an. Află cum poți recupera contravaloarea, după ce ai vândut mașina.
Nu lăsa banii să se piardă! Cum poți recupera contravaloarea RCA, după ce ai vândut mașina

RCA este tot mai costisitoare, tarifele depășind câteva mii de lei pe an. Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) ajustează periodic aceste tarife, iar toate vehiculele care circulă pe drumurile publice din România trebuie să fie asigurate. În cazul unui accident provocat, daunele sunt acoperite de compania de asigurări, potrivit știripesurse.ro.

În Capitală și Ilfov, tarifele RCA sunt mult mai ridicate față de alte regiuni din țară, în special pentru tinerii șoferi. De exemplu, un șofer sub 30 de ani din București, care conduce o mașină cu o putere mică, va plăti un tarif de referință de peste 3.200 de lei pe an, aproape dublu față de alte județe. Pentru mașini mai puternice, tarifele pot depăși 4.740 de lei.

Te-ar mai putea interesa și: Bucureștenii sunt revoltați! Loc de parcare, la preț de garsonieră, la marginea Capitalei. „Se vinde cu tot cu mașină?”

foto: rca

Nu lăsa banii să se piardă! Cum poți recupera contravaloarea RCA, după ce ai vândut mașina

În contextul acestor creșteri, recuperarea banilor din RCA după vânzarea mașinii devine o opțiune foarte importantă pentru șoferi. Cei care își vând vehiculul pot solicita returnarea contravalorii pentru perioada rămasă din contract. Procedura este simplă:

  • trebuie să depui o cerere la compania de asigurări unde ai încheiat polița

Mulți asiguratori oferă acum posibilitatea completării cererii online, deci, floare la ureche.

Valoarea rambursată va fi proporțională cu perioada rămasă până la expirarea poliței. De exemplu, dacă ai vândut mașina în martie, dar asigurarea expiră la sfârșitul anului, vei primi banii aferenți lunilor rămase din contract. Este important, însă, să nu fi solicitat daune pe durata valabilității poliței pentru a putea beneficia de rambursare.

Această opțiune le permite șoferilor să recupereze o parte din banii cheltuiți pe asigurarea RCA, lucru important, mai ales acum, când prețurile au crescut mult mai mult în București și Ilfov. Ei bine, dacă vinzi mașina, nu pierzi automat suma plătită pe asigurare. Trebuie doar să ai în vedere câțiva pași simpli și poți primi înapoi banii pentru perioada neutilizată din poliță.

Te-ar mai putea interesa și: Cum poți recicla ambalaje de plastic și sticlă SGR fără să stai la coadă la automatele instalate în parcările marilor magazine