Grupul OMV a luat o decizie importantă de a rezilia contractul de furnizare de gaze naturale pe termen lung pe care îl avea cu Gazprom Export, din cauza mai multor încălcări fundamentale ale obligațiilor contractuale de către compania rusă. Contractul, încheiat în anul 2006, era valabil până în anul 2040, dar a fost încheiat prematur ca urmare a acțiunilor Gazprom Export, potrivit bugetul.ro.
Te-ar mai putea interesa și: Proiectul Neptun Deep, important pentru Uniunea Europeană. Declarațiile șefului OMV
foto: OMV
Decizia OMV reflectă o serie de tensiuni în relațiile dintre cele două companii, având în vedere că Gazprom a oprit livrările de gaze către OMV la data de 16 noiembrie 2024. Înainte de această oprire, OMV primea aproximativ 7.400 MWh/oră de gaze naturale, echivalentul a aproximativ 5 TWh pe lună, la punctul de graniță dintre Austria și Slovacia.
Înlocuirea gazului rusesc a fost realizată cu succes prin alte surse. OMV a utilizat în acest scop producția proprie din Norvegia și Austria, dar și gaze provenite de la producători terți, precum și prin creșterea volumelor de gaze naturale lichefiate (GNL) pe termen lung.
În ceea ce privește aprovizionarea și stocurile, OMV a anunțat că gradul de umplere a depozitelor sale din Austria este în prezent de aproximativ 85%.
„Volumele de gaze rusești, cu un potențial de marjă de un milion de euro pe an, au fost pe deplin înlocuite cu surse alternative de gaze în ultimii trei ani”, se arată în comunicatul emis de OMV.
Într-un alt context, OMV a obținut o victorie într-un proces de arbitraj împotriva Gazprom, câștigând despăgubiri de 230 de milioane de euro (circa 243,06 milioane de dolari) ca urmare a livrărilor neregulate de gaze rusești.
În luna aprilie a acestui an, Gazprom a cerut unei instanțe din Rusia să împiedice OMV Austria să apeleze la un arbitraj internațional. În aceeași perioadă, Gazprom a inițiat procese în Rusia împotriva altor companii, inclusiv CEZ din Cehia, OMV și ZSE din Slovacia. Totodată, OMV a răspuns la aceste acțiuni prin propria inițiativă de arbitraj împotriva Gazprom, referitoare la participarea sa la exploatarea unor zăcăminte de gaze din Rusia.
CEO-ul și președintele OMV AG, Alfred Stern, a spus că grupul pe care-l conduce este complet pregătit să înlocuiască gazele rusești în cazul unei opriri totale a tranzitului prin Ucraina începând cu data de 1 ianuarie 2025.
Te-ar mai putea interesa și: OMV Petrom își extinde orizonturile. Noua țintă pe care austriecii vor să o cucerească, chiar lângă România!