- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Auto

Pentru prima dată după mulți ani, România nu mai este lider la accidente rutiere. Cine i-a luat locul

25 Oct, 20:22 • Bugiu ⁠Ana Maria
România a fost depășită de Bulgaria în ceea ce privește decesele cauzate de accidente rutiere, având 81 de morți la un milion de locuitori față de 82 în Bulgaria. În ciuda unei scăderi generale a numărului de decese în Uniunea Europeană, ambele țări rămân cu cele mai ridicate rate de mortalitate, ceea ce ridică semne de întrebare privind infrastructura și comportamentul șoferilor.
Pentru prima dată după mulți ani, România nu mai este lider la accidente rutiere. Cine i-a luat locul

România a fost depășită de Bulgaria în ceea ce privește un aspect trist, și anume decesele cauzate de accidentele rutiere. În 2023, Bulgaria a înregistrat o rată de 82 de decese la un milion de locuitori, în timp ce România a avut 81, ambele țări având cele mai ridicate rate ale mortalității în Uniunea Europeană, potrivit bugetul.ro.

Te-ar mai putea interesa și: Mii de accidente cu mașini fără RCA pe drumurile din România. Despăgubiri de peste 17 milioane de euro în primele nouă luni din 2024

foto: accidente rutiere

Pentru prima dată după mulți ani, România nu mai este lider la accidente rutiere. Cine i-a luat locul

Chiar dacă numărul de decese în Uniunea Europeană a scăzut cu 1% în 2023, înregistrându-se 20.400 de morți, atât România cât și Bulgaria au avut o reducere a numărului de victime, cu 5% față de anul precedent și cu 17% comparativ cu 2019. Specialiștii subliniază că problemele infrastructurii sunt principala cauză a acestor rate ridicate de mortalitate. În România, cele mai multe accidente mortale au avut loc în județele Bacău, Dolj și Prahova.

Statistica arată că șoferii bărbați sunt responsabili pentru aproape 77% din accidentele fatale, iar persoanele de peste 65 de ani, precum și tinerii între 18 și 24 de ani, reprezintă grupurile cele mai vulnerabile la volan. Șoferii și pasagerii constituie 45% din totalul deceselor, în timp ce motocicliștii și scuteriștii reprezintă 19%, pietonii 18%, iar bicicliștii 10%.

În contrast, Suedia se dovedește a fi țara cu cele mai sigure drumuri, înregistrând doar 22 de decese, urmată de Danemarca cu 27 de decese, și apoi de Germania și Irlanda.

Poliţiştii rutieri susţin că cele mai multe accidente grave au loc din cauza neadaptării vitezei la condiţiile de drum. Motivele invocate de şoferi sunt:

  • ca să țină pasul cu viteza mașinilor din jur
  • pentru că se grăbesc
  • le place să conducă rapid
  • din plictiseală
  • nu își dau seama că conduc prea repede

Te-ar mai putea interesa și: Sobele şi aragazele provoacă la fel de multe decese ca şi accidentele rutiere. 83% dintre locuinţele europene se încălzesc cu combustibili fosili