Permis de conducere 2025. Procedurile au fost simplificate, dar este nevoie să plătiți o taxă, să prezentați o fișă medicală și să depuneți o serie de documente.
În cazul în care dorești să faci o solicitare pentru preschimbarea permisului de conducere va trebui ca, dincolo de documentele care ți se cer, să iei în calcul faptul că va trebui să plătești și o taxă pentru a putea intra în posesia documentului.
Această taxă se aplică indiferent de motivul pentru care faci solicitarea. Tariful este același pentru oricare dintre situațiile următoare: permisul urmează să-ți expire, îți schimbi numele, documentul original a fost pierdut ori furat, s-a deteriorat ori ai nevoie de un duplicat.
Dacă până în luna iunie 2020, tariful pentru eliberarea permisului era de 68 de lei, în momentul de față, taxa pentru eliberarea permisului auto este în valoare de 89 de lei.
În situația în care permisul de conducere ți-a expirat, pe lângă taxa de eliberare, va trebui să mai achiți și controalele medicale în vederea întocmirii fișei medicale obligatorii, care poate costa între 150 și 250 de lei, în funcție de clinică.
Permis de conducere 2025. Taxa pentru eliberarea permisului auto se încasează într-unul dintre conturile dedicate care sunt deschise la BCR, CEC Bank și în rețeaua de stații de plată SelfPay.
Există mai multe modalități de achitare a contravalorii acestei taxe, și anume în numerar – la Trezoreria Statului, prin virament bancar, mandat poştal sau prin mijloace de plată online folosind una dintre platformele de Internet Banking.
Persoanele interesate pot folosi și Sistemul Național Electronic de Plată (SNEP) – Ghișeul.ro, POS-uri, care sunt amplasate de către Regia Autonomă pentru Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) la sediile serviciilor publice emitente, prin mandat poștal ori prin alte mijloace legale.
Dacă optezi să achiți taxa de eliberare a permisului prin Internet Banking trebuie să știi că procesul de plată poate dura și mai bine de 24 de ore datorită faptului că verificarea plăţii se va face pe baza informaţiilor trimise de Trezoreria Română.
Există situații în care permisul nu a expirat, dar a fost pierdut sau furat, sau deteriorat. Într-o asemenea situație, trebuie depuse următoarele documente:
Pentru permisele emise după 1 ianuarie 2009, cererea poate fi transmisă și online la Serviciul Public Comunitar.
Documentele anexate trebuie să fie scanate sau copiate, iar la ridicarea permisului este obligatorie prezentarea originalelor.
Permisele de conducere sunt livrate prin Poșta Română, într-un interval de 5-15 zile de la depunerea documentelor.
Taxa pentru eliberarea permisului auto în 2025 este de 89 de lei și poate fi achitată astfel:
Plata în numerar la ghișeu nu mai este disponibilă. Dovada plății nu este necesară pentru tranzacțiile efectuate online.
Codul Rutier 2025. Cum poate un șofer să-și reducă perioada de suspendare a permisului
Permis de conducere 2025. În cazul pierderii, reţinerii sau furtului permisului de conducere, titularul trebuie să declare acest lucru pentru completarea în mod corespunzător a cererii de schimbare permis. În aceste cazuri, va fi eliberat un duplicat al permisului auto.
Tot un duplicat al permisului auto se cere și atunci când se schimbă numele.
Duplicatul permisului de conducere se eliberează pe perioada de valabilitate a documentului preschimbat.
Pentru eliberarea unui permis de conducere cu o nouă valabilitate administrativă este necesar și documentul emis de o unitate medicală autorizată din care rezultă că titularul este apt din punct de vedere medial să conducă autovehicule din categoria pentru care solicită eliberarea permisului de conducere (fișa medicală).