Până acum, permisul internațional de conducere era emis doar de ACR, care solicita o taxă considerabilă, de 1.150 de lei, aceasta incluzând atât taxa de membru, cât și eliberarea permisului cu valabilitatea de un an.
În schimb, prin intermediul DGPCI, românii pot obține permisul de conducere internațional pentru doar 46 de lei, o sumă de 25 de ori mai mică decât cea percepută de ACR, potrivit Hotnews.
Potrivit surselor, pentru a obține permisul internațional, solicitanții trebuie să depună o cerere, să prezinte o copie a actului de identitate și să plătească taxa de 46 de lei. Cererile pentru eliberarea permisului pot fi depuse direct la Serviciile Publice Comunitare Regim Permise de Conducere și Înmatriculare Vehicule, care se ocupă cu transmiterea acestora către DGPCI. Permisul obținut în acest mod va fi valabil timp de trei ani.
Permisul de conducere internațional, valabil în peste 170 de state, traduce permisul național într-un format ce include șapte limbi: engleză, franceză, germană, spaniolă, rusă, greacă și arabă. Acesta este necesar pentru șoferii români care doresc să conducă în afacerea Uniunii Europene sau să închirieze mașini sau scutere în alte țări. Este important de menționat că permisul internațional nu înlocuiește permisul de conducere național, astfel că șoferii trebuie să aibă ambele documente la ei atunci când călătoresc în afacerea țării.
Chiar și cu această opțiune mai ieftină oferită de DGPCI, românii pot obține permisul internațional și prin ACR, care continuă să emită documentul la aceleași condiții. Taxa de membru ACR, în valoare de 1.150 de lei, include și alte beneficii pentru membri, precum asistență rutieră gratuită, verificări tehnice gratuite pentru vehiculul propriu sau asistență juridică.
În comparație cu alte țări europene, taxele pentru obținerea permisului de conducere internațional sunt similare cu cele din România. De exemplu, în Germania, taxa pentru eliberarea permisului este echivalentă cu aproximativ 100 de lei, în Marea Britanie este de 33 de lei, în Ungaria este de 30 de lei, iar în Bulgaria de circa 13 lei.
Citeşte şi: Vești bune pentru români. S-a prelungit plafonarea prețului la gaze și energie electrică