- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Auto

Piata auto second-hand se muta in Bulgaria

12 Dec, 00:01 • razvan.codorean
Vanzarile de masini second-hand au inghetat. Triplarea taxei de poluare a determinat un blocaj aproape complet al pietei, pe fondul evaporarii cererii, au declarat, pentru DailyBusiness.ro, specialistii din piata. In aceste conditii, tot mai multi romani aleg sa isi inmatriculeze masinile in Bulgaria.
Piata auto second-hand se muta in Bulgaria

Majorarea taxei auto a determinat un blocaj aproape complet al pietei second-hand, declara Dinu Nicolescu, directorul executiv al Autovit, compania ce deserveste cel mai mare targ de masini din Europa de Est.

„Cererea este tot mai mica, fiind descurajata de taxele mari de inmatriculare. Nimeni nu isi mai permite sa plateasca taxe mai mari decat a dat pe masina pe care o cumpara din strainatate”, spune specialistul. Pentru o masina de 2.700 de euro, de exemplu, taxa este de aproximativ 3.000 de euro.

„Singurele tranzactii care se mai fac, in prezent, sunt cele ce vizeaza masini minim Euro 4, in special pe segmentul de lux, acolo unde clientii vin cu banii jos si isi permit sa plateasca taxa”, a mai spus Nicolescu.

In targul Autovit exista circa 4.000 de masini aflate la vanzare. Daca pana acum 2 saptamani se realizau saptamanal in jur de 20 de tranzactii, acum numarul acestora se apropie de zero. „Am renuntat sa mai facem statistici. Nu are rost”, a recunoscut Nicolescu.

Taxa ii afecteaza in principal pe samsarii de masini, care s-au trezit acum cu masini pe stoc si risca sa dea faliment”, spune Alin Ghenea, directorul de marketing al companiei AAA Auto. „Importurile de masini second-hand s-au oprit, iar cei care le-au adus deja in tara cauta acum solutii pentru a le vinde cat mai repede”, spune Ghenea.

Potrivit ultimelor date prezentate de Registrul Auto Roman, inainte de aprobarea triplarii taxei auto, in luna noiembrie, au fost verificate, la nivel national, aproape 51.000 de masini second-hand, 80% fiind admise pentru circulatie.

Afacerile cu masini infloresc in Bulgaria

Solutia gasita este inmatricularea masinilor in Bulgaria, tara unde regimul de inmatriculare este mult mai bland decat in Romania.

„Este o solutie aleasa tot mai mult de cei care vor sa isi cumpere masini ieftine. Sa o inmatriculezi acolo e o varianta destul de buna, insa marea problema este ca nu esti proprietarul masinii”, a declarat analistul Daniel Costea, de la Quatro Ruotte. Romanii care isi inmatriculeaza masinile in Bulgaria apeleaza la persoane fizice sau firme specializate din acea tara.

Potrivit unor date neoficiale, furnizate de autoritatile locale din zona Giurgiu-Ruse, numarul celor care trec granita pentru a-si inmatricula masini in tara vecina depaseste saptamanal ordinul sutelor.

„Pentru a o inmatricula in Bulgaria, trebuie sa ai un cunoscut acolo care sa fie de acord sa isi inmatriculeze masina pe numele lui, sau poti apela la o firma care preia autovehiculul pe acte si iti da o procura pentru a putea circula in Romania. Exista multi romani care si-au facut firme acolo si acum au facut o afacere din inmatricularea masinilor”, declara un dealer specializat in astfel „afaceri” in Bulgaria.

„Ca sa iti faci o firma acolo, trebuie sa ai o proprietate, un teren. Dupa aia, poti sa te apuci de afaceri. Castigi cam 400-500 de euro de masina”, declara afaceristul. In contul afacerii, acesta te ajuta sa iti treci masina de inspectia tehnica periodica si ti-o si asigura, tarifele Casco fiind mult mai mici decat in Romania.

Potrivit celor care fac afaceri cu masini in Ruse, exista deja peste 100 de firme infiintate de romani care se ocupa cu inmatricularea masinilor second-hand.

„Marea problema este ca masina nu iti apartine. Iar acest lucru inseamna ca oricand firma sau persoana fizica pe numele caruia este inregistrata poate sa o gajeze pentru un credit, de pilda”, a mai declarat dealerul.

Seful Serviciului Inmatriculare a Vehiculelor Constanta, comisar-sef Romeo Tecau, a declarat, recent, ca traficul de frontiera cu astfel de masini a crescut foarte mult si de accea au fost organizate mai multe filtre rutiere, realizate impreuna cu inspectorii RAR, scopul fiind impiedicarea intrarii in tara a masinilor neconforme din punct de vedere tehnic.

Vardie: Taxa auto ar putea fi modificata de noul guvern

Dincolo de „fenomenul” Bulgaria, specialistii se asteapta ca problema triplarii taxei auto sa nu ramana la stadiul actual. In opinia analistului auto Dan Vardie, taxa de poluare va suferi, cu siguranta, modificari odata cu instalarea noului guvern.

„PD-L a promis in campania electorala ca va elimina taxa. Sunt curios ce varianta va alege, in conditiile in care trebuie cu siguranta protejata industria auto si evitata dezvoltarea pietei second-hand”, a declarat Vardie.

Dinu Nicolescu, directorul executiv al Autovit, se asteapta, pe de alta parte, ca modificarile aduse taxei auto de catre Guvernul Tariceanu sa nu primeasca avizul Comisiei Europene, iar astfel sa se revina la modul de calcul intrat in vigoare la 1 iulie.

„Luand in calcul numai discriminarea determinata de suspendarea taxei pentru masinile noi pe o perioada de 1 an in dauna celor second, se poate observa o incalcare clara a legislatiei europene in materie de concurenta. In plus, se incalca si libertatea de circulatie a marfurilor, taxa fiind privinta ca o piedica fiscala pentru cetatenii UE, indiferent daca sunt romani sau sunt din alte tari europene”, a declarat Nicolescu.

Presedintele Administratiei Fondului de Mediu, Mihai Toti, a declarat, marti, pentru NewsIn, ca se asteapta ca Bruxelles-ul sa nu aiba obiectii in ceea ce priveste triplarea taxei de poluare la autoturisme, deoarece nu a fost modificat modul de calcul, fiind majorat doar cuantumul acesteia.

„Comisia Europeana nu intervine in ce priveste stabilirea valorii taxei, ci doar daca se produc discriminari, or aici nu e vorba de asa ceva. Modul de calcul a fost mentinut. A fost marit doar cuantumul taxei, cu acelasi coeficient pentru toate categoriile de masini, si a fost eliminata taxa de la autovehiculele sub 2.000 cm cubi pana la sfarsitul lui 2009”, a declarat Toti.

Triplarea taxei de poluare auto, incepand cu 15 decembrie, a adus, pe de alta parte, in premiera, o serie de proteste de amploare in toata tara.

Sute de automobilisti au participat joi la marsuri de protest la Baia Mare si Miercurea Ciuc pentru ca functionarii administratiilor financiare au refuzat sa incaseze taxa in cuantumul ei vechi, pe motiv ca Ordonanta guvernului ce decaleaza plata noului tarif pana pe 15 decembrie nu a fost publicata in Monitorul Oficial. Problema a fost rezolvata in jurul orei 18, cand actul normativ a fost publicat.

Soferii vor sa organizeze un miting de protest in capitala, pe 13 decembrie, intre orele 11 si 13. Proteste similare au fost anuntate si la Zalau, Timisoara, Brasov si Arad.

Program prelungit la administratiile financiare

Protestele declansate de soferii care au incercat joi sa isi inmatriculeze masinile pana la intrarea in vigoare a taxei triplate, pe 15 decembrie, au determinat ANAF sa dispuna prelungirea programului administratiilor financiare in weekend.

Astfel, vineri, administratiile fiscale vor avea program intre orele 8 si 18, iar sambata, 13 decembrie, de la ora 8 pana la ora 16. Daca vor fi multe solicitari, atunci si duminica, pe 14 decembrie, unitatile de administratie financiara vor functiona intre orele 8 si 12. De asemenea, in aceasta perioada va fi suplimentat si numarul de ghisee din aceste unitati.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai găseşti doar bieţi pensionari, tineret nu mai vezi”
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai ...
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. „Drumul morții”, pe care se petrec cele mai multe accidente, va fi înlocuit
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. ...
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de validare, iar deputaţii vor depune jurământul
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de ...
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci