- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Auto

Procentul mașinilor second-hand cu kilometraj falsificat în România. Ce arată datele recente

16 Oct, 14:33 • Berbecar Ralph
În România, perioada octombrie 2023 - septembrie 2024 a evidențiat o problemă semnificativă în rândul vehiculelor second-hand, 6,9% dintre acestea având kilometrajul falsificat.
Procentul mașinilor second-hand cu kilometraj falsificat în România. Ce arată datele recente

Comparativ cu anul trecut, când procentul mașinilor cu kilometraj falsificat era de 7,8%, se observă o ușoară îmbunătățire, însă datele rămân alarmante, conform Ziare.com.

Câte vehicule second-hand din România au kilometrajul modificat în ultima perioadă

O companie specializată în analiza pieței auto a evaluat gradul de transparență în diverse țări europene. Conform acestui raport, România a coborât o poziție în clasamentul riscurilor asociate achiziționării unui vehicul second-hand, ajungând pe locul 22 din 25, după ce anul trecut ocupa poziția 21. Pe de altă parte, Ungaria s-a clasat pe locul 17, Serbia pe locul 19, iar Ucraina a ocupat ultima poziție, 25.

În ciuda unei ușoare scăderi a procentului mașinilor avariate și a celor cu kilometrajul falsificat, studiul subliniază faptul că numărul mediu de kilometri șterși și vârsta medie a vehiculelor verificate au crescut. Acest lucru sugerează că, deși situația se îmbunătățește ușor, România rămâne expusă riscurilor legate de achiziționarea de mașini second-hand.

Un aspect alarmant este că 57,8% dintre vehiculele verificate pe platformă au fost implicate în accidente, cu o daună medie de 16.259 lei. Anul anterior, procentul era de 59,1%, iar valoarea medie a daunelor era mai mare, de 19.298 lei. Acest lucru arată că, deși procentajul a scăzut, problema rămâne relevantă.

Citește și: De la mașini care înoată prin apă la volane dreptunghiulare, Salonul Auto de la Paris le are pe toate. Vezi cele mai noi inovații din lumea mașinilor

Șoferii care cumpără vehicule din afară sunt mult mai predispuși la a avea un autoturism cu kilometraj falsificat

Șoferii care aleg să cumpere vehicule importate în România se confruntă cu un risc crescut de a achiziționa mașini cu kilometrajul falsificat sau care au suferit daune în trecut. Potrivit datelor, mașinile aduse din afară au de până la patru ori mai multe șanse de a avea odometrul falsificat. Aproape 60% dintre mașinile rulate în România au fost importate, adăugând un strat suplimentar de complexitate și risc pentru cumpărători. Matas Buzelis, expert auto și șeful departamentului de comunicații al carVertical, a subliniat această problemă, arătând că există multe provocări legate de transparența pieței auto.

În ceea ce privește vârsta vehiculelor, aceasta se ridică în medie la 9,8 ani, fiind relativ mai scăzută comparativ cu alte țări din Europa de Est. Totuși, aceasta continuă să fie o problemă în ceea ce privește starea generală și transparența vehiculelor achiziționate.

Analizând piețele din alte țări, studiul a arătat că Marea Britanie se bucură de cea mai transparentă piață de mașini second-hand, cu doar 2,1% dintre vehicule având kilometrajul falsificat. În plus, 17,8% dintre acestea au fost avariate. Spre deosebire de țările din Europa continentală, Marea Britanie utilizează predominant vehicule cu volan pe dreapta, care rămân în circulație pe durata întregii lor vieți. Topul celor mai transparente cinci țări include, pe lângă Marea Britanie, Italia, Elveția, Germania și Suedia.

Citește și: România are puțin peste 1.000 de bogați. Milionarii sunt săraci în acte, dar luxul și opulența nu le lipsesc