- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Auto

Programul \”Rabla\” si taxa auto ar putea genera vanzari record pentru dealerii de masini

18 Jan, 00:01 • Redactia DailyBusiness
Producatorii si importatorii de automobile ar putea inregistra in acest an un record istoric de vanzari, de 400.000 de unitati, urmand sa profite si de pe urma taxei de prima inmatriculare si a programului "Rabla", care ar putea fi modificat.
Programul \Rabla\ si taxa auto ar putea genera vanzari record pentru dealerii de masini

Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA) a cerut joi guvernului cresterea de sase ori a numarului masinilor vandute prin programul de inlocuire a parcului de automobile, la 100.000 de masini in acest an. APIA incearca astfel sa ofere un nou argument pentru mentinerea taxei de prima inmatriculare, in conditiile in care guvernul a anuntat ca mare parte din fondurile obtinute de pe urma taxei va merge catre programul „Rabla”.

Dealerii auto pot impusca astfel doi iepuri dintr-o lovitura, spun analistii auto, urmand sa beneficieze atat de pe urma taxei auto cat si de pe urma primelor oferite de stat pentru casarea masinilor mai vechi de 10 ani.

„APIA joaca inteligent. Cred ca acum dealerii isi freaca mainile de bucurie, anticipand ca vanzarile de masini noi vor creste atat din taxa cat si din casarea rablelor”, spune analistul auto Razvan Codorean.

„Cererea dealerilor de extindere a programului „Rabla” la 100.000 de masini pe an e un mic santaj la adresa guvernului, de genul – noi v-am sustinut cu taxa, la Bruxelles, e timpul sa ne sustineti si voi cu extinderea programului”, spune analistul.

Fostul director APIA, analistul auto Marius Carp, estimeaza ca guvernul va aproba solicitarile producatorilor si importatorilor auto.

„Guvernul a motivat mentinerea taxei auto printre altele, invocand faptul ca se gandeste la mediu. Premierul Tariceanu a spus ca banii din taxa vor merge catre innoirea parcului auto si ca industria auto il sustine. Cum Bruxelles-ul nu e atat de convins de justetea taxei, extinderea programului Rabla ar putea fi un argument in plus pentru mentinerea taxei de prima inmatriculare”, a declarat analistul auto.

Analistii cred insa ca, pana la extinderea programului „Rabla”, guvernul trebuie sa treaca cu bine de avizul de la Bruxelles, lucru destul de dificil.

„Comisia Europeana a cerut un lucru elementar. Sa nu mai existe discriminare intre autoturismele noi si vechi cumparate de romani. Justificarile privind poluarea, protejarea industriei auto etc. nu stau in picioare. Mai bine impuneau o taxa fixa procentuala in functie de pretul de vanzare/cumparare a automobilului, indiferent de provenienta si vechime, si scapau de aceasta problema”, spune Codorean, care este circumspect privind rezultatul pozitiv pe care negociatorii romani l-ar putea primi in aceste zile la Bruxelles.

Stroe: Doua milioane de masini ar trebui casate

Cererea APIA privind extinderea programului de casare de la 30.000 de unitati, cat isi propusese guvernul pentru acest an, la 100.000 de automobile, a fost facuta publica joi de vicepresedinte asociatiei, Brent Valmar.

„Membrii APIA au decis sa propuna cresterea numarului de vehicule ce urmeaza a fi casate prin programul Rabla de la 16.500 anul trecut la 100.000 unitati in 2008. In propunerea noastra vizam ca 10% din numarul locurilor sa fie dedicate camioanelor”, a declarat Brent Valmar.

Guvernul a aprobat, la finele anului trecut, majorarea primelor pentru casarea masinilor cu o vechime mai mare de 12 ani, care se inscriu in programul „Rabla” in 2008, la 4.000 de lei, mai mare cu 1.000 de lei decat cea din 2007, precum si cresterea numarului de masini care pot fi casate de la 16.500 la 30.000. Fondurile necesare vor proveni din sumele incasate in urma aplicarii taxei de prima inmatriculare, care vor fi virate pe viitor la Fondul pentru Mediu.

Potrivit ministrului mediului, Attila Korodi, prin programul „Rabla” au fost scoase din circulatie, in ultimii trei ani, peste 46.000 de masini cu o vechime mai mare de 12 ani si a fost redusa cu 1.000 de tone cantitatea de monoxid de carbon emisa.

Constantin Stroe, presedintele Asociatiei Producatorilor de Automobile din Romania crede ca extinderea programului „Rabla” este absolut necesara in conditiile in care Romania are printre cele mai vechi parcuri de masini din UE.

„Avem in prezent un parc auto imbatranit, de 4,5 milioane de automobile, din care 1,7 milioane au o vechime de peste 7 ani. Daca nu aveam taxa, ne transformam in cimitir de masini. Asta s-a intamplat in Bulgaria unde anul trecut au fost importate de peste 7 ori mai multe masini second-hand decat la noi”, a declarat Stroe.

Tinta lui 2008: 400.000 de masini vandute

APIA estimeaza ca in acest an, pe piata romaneasca vor fi vandute aproape 400.000 de automobile.

„Daca acum (decembrie 2007 – n.r.) suntem la 350.000, in 2008 vom avea 400.000 de masini vandute, iar in 2009, probabil 500.000, in conditiile in care economia merge bine, daca inflatia se va stabili in limite si daca se vor face investitii in continuare. De asemenea, cred ca venirea Ford va da un impuls semnificativ pietei”, a declarat, anterior, Brent Valmar, vicepresedintele Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA).

Potrivit vicepresedintelui APIA, cele mai mari vanzari se vor semnala pe segmentul automobilelor de clasa mica, avand un consum redus de carburant si preturi intre 7.000 si 10.000 de euro.

Vanzarile de autoturisme pe piata romaneasca au crescut, in primele 11 luni din acest an, la 287.818 de unitati, cu 23,7 % peste nivelul din perioada similara din anul trecut, releva datele Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA). Cele mai mari vanzari de pe piata le-a realizat Automobile Dacia, ce a comercializat 93.762 de automobile, din care 87.508 de autoturisme.

Cea mai vanduta marca de automobile din import a fost, anul trecut, Renault, cu 29.218 automobile, din care 26.530 de autoturisme. Pe locurile urmatoare, conform statisticii APIA, s-au situat marcile Volkswagen, cu 23.960 de automobile, Skoda, cu 21.104 de automobile si Ford, cu 19.501 de automobile.

In clasament mai sunt mentionati Opel, cu 17.456 de automobile (17.118 de autoturisme), Peugeot, cu 15.784 de autovehicule (12.856 autoturisme), Fiat cu 14.353 de unitati, din care 8.972 de autoturisme, si Chevrolet, cu 12.128 de autoturisme.

Datele privind vanzarile pe intreg anul 2007 vor fi anuntate de APIA saptamana viitoare, in prezent prelucrand datele primite de la producatori si importatori.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Cât au încasat Mihai Găinușă și Oana Paraschiv pentru cele 10 săptămâni la Asia Express 2024. Sumele care au șocat
Cât au încasat Mihai Găinușă și Oana Paraschiv pentru cele 10 săptămâni la Asia Express 2024. ...
Cât costă un hanorac de la brandul lansat de Alexia Eram. Fiica Andreei Esca are prețuri uriașe și nu oricine își permite haine de acolo
Cât costă un hanorac de la brandul lansat de Alexia Eram. Fiica Andreei Esca are prețuri uriașe și ...
Provocarea IQ: Poți să rezolvi acest test pentru genii mutând doar un chibrit?
Provocarea IQ: Poți să rezolvi acest test pentru genii mutând doar un chibrit?
Cum faci bananele să reziste mai mult de două săptămâni. Trucul eficient prin care se mențin proaspete
Cum faci bananele să reziste mai mult de două săptămâni. Trucul eficient prin care se mențin proaspete
Jobul din România unde poți câștiga 15.000 de lei încă de la început, fără facultate! Mii de posturi vacante așteaptă candidați!
Jobul din România unde poți câștiga 15.000 de lei încă de la început, fără facultate! Mii de ...
Metoda prin care poți beneficia de internet gratuit în orice țară din Uniunea Europeană. Iată ce trebuie să faci
Metoda prin care poți beneficia de internet gratuit în orice țară din Uniunea Europeană. Iată ce ...
București e aproape pregătit de sărbători! Unde sunt montate deja primele luminițe?
București e aproape pregătit de sărbători! Unde sunt montate deja primele luminițe?
Alertă pentru românii care mănâncă pufuleți. Ce conţin pufuleţii din Kaufland, Lidl, Carrefour sau Profi
Alertă pentru românii care mănâncă pufuleți. Ce conţin pufuleţii din Kaufland, Lidl, Carrefour ...
Activitatea care l-a îmbogățit pe un român. De 30 de ani vânează trufe cu câinii săi. Cât costă un kilogram
Activitatea care l-a îmbogățit pe un român. De 30 de ani vânează trufe cu câinii săi. Cât costă ...
Veste bună pentru o anumită categorie de vârstnici. Au fost alocați 370 de milioane de lei. Anunț de ultimă oră de la Ministerul Muncii
Veste bună pentru o anumită categorie de vârstnici. Au fost alocați 370 de milioane de lei. Anunț ...
Explozie a pieţei de ceasuri de lux SH şi în România. Pe plan mondial, în 2023 s-au tranzacţionat ceasuri de peste 44 de miliarde de dolari
Explozie a pieţei de ceasuri de lux SH şi în România. Pe plan mondial, în 2023 s-au tranzacţionat ...
15% dintre membrii Generației Z lucrează în domenii care nu li se potrivesc. Sistemul de educație din România nu îi pregătește pe tineri pentru viitor. Care sunt soluțiile
15% dintre membrii Generației Z lucrează în domenii care nu li se potrivesc. Sistemul de educație ...
Mineritul n-a murit în România. Peste 300 de locuri de muncă în minele Lonea și Lupeni, scoase la concurs
Mineritul n-a murit în România. Peste 300 de locuri de muncă în minele Lonea și Lupeni, scoase la ...
94% dintre români au consumat suplimente alimentare în ultimele 12 luni. Datele unui nou studiu
94% dintre români au consumat suplimente alimentare în ultimele 12 luni. Datele unui nou studiu
Elon Musk recrutează pe X personal pentru „Departamentul de Eficienţă Guvernamentală”, creat de Trump special pentru el. Se caută „revoluţionari libertarieni cu un IQ foarte mare”
Elon Musk recrutează pe X personal pentru „Departamentul de Eficienţă Guvernamentală”, ...
O nouă taxă pentru români. De când va fi introdusă și cine va trebui s-o plătească
O nouă taxă pentru români. De când va fi introdusă și cine va trebui s-o plătească
Campus ultramodern în județul Argeș, într-un proiect care își propune revoluționarea învățământului profesional
Campus ultramodern în județul Argeș, într-un proiect care își propune revoluționarea învățământului ...
Alunele cultivate în România ar putea ajunge în Nutella. Planul unui antreprenor local de a avea 1.000 de hectare de aluni
Alunele cultivate în România ar putea ajunge în Nutella. Planul unui antreprenor local de a avea 1.000 ...