- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Auto

RCA 2023. Cel mai avantajos tip de poliţă, şoferii optează masiv pentru decontare directă

03 Jan, 13:44 • Cornel Ghimeșan
În primele trei trimestre ale anului 2022, asiguratorii RCA autorizați și supravegheați de ASF, au încheiat un număr de 262.032 de clauze de decontare directă. Trendul se păstrează şi pentru RCA 2023.
RCA 2023. Cel mai avantajos tip de poliţă, şoferii optează masiv pentru decontare directă

RCA 2023. Șoferii români sunt din ce în ce mai interesați de polițele RCA cu decontare directă, în condițiile în care prețul este mai mare. Avantajul acestei polițe constă în faptul că persoanele care beneficiază de o astfel de asigurare își vor putea repara autoturismele pe propria poliță de asigurare obligatorie. Anul trecut tot mai mulți conducători auto din România au optat pentru clauza de decontare directă. De exemplu, la finalul lunii septembrie peste 380.000 de șoferi aveau această clauză asiguratorie.

Moment istoric pentru Dacia. A detronat Citroën și a urcat pe podiumul mașinilor din Franța

Situația vine în contextul în care conducătorii auto și-au dorit ca în momentul în care suferă un accident rutier să fie despăgubiți și să nu aștepte foarte mult timp până când mașina să le fie reparată pe baza asiguratorului celui vinovat și să își ia banii de reparații de la asiguratorul propriu, urmând ca cele două companii să comunice între ele. Deși prețurile polițelor obligatorii de asigurare auto au crescut considerabil în 2022, companiile de asigurări auto au înregistrat profituri extraordinare.

Verifică AICI poliţa ta RCA 2023

RCA 2023. Tot mai mulți șoferi optează pentru clauza de decontare directă

În primele trei trimestre ale anului 2022, asiguratorii RCA autorizați și supravegheați de ASF, au încheiat un număr de 262.032 de clauze de decontare directă.

În același interval asiguratorii au plătit un număr de 9,422 dosare de daună aferente clauzei de decontare directă, cu o valoare totală de 74.124.596 de lei, de unde rezultă o daună medie plătită pe dosar de 7,867 lei.

Profiturile companiilor de asigurări obligatorii au înregistrat în primele nouă luni ale anului trecut 5,4 miliarde de lei, o creștere de 53% față de aceeași perioadă a anului 2021, în condițiile în care prima medie anualizată plătită de români pe asigurările RCA a crescut cu 71% până la 1,152 de lei, potrivit unui raport al Autorității de Supraveghere Financiară ( ASF).

RCA 2023, poliţa preferată
RCA 2023, poliţa preferată

RCA 2023. Companiile de asigurări auto au încasat profituri record în 2022

Șase din cei 7 asiguratori autorizați de ASF să încheie polițe obligatorii de asigurări auto au profitat din această linie de afaceri în primele trei trimestre ale anului trecut.

Rata combinată a daunelor pentru asigurarea obligatorie reprezintă valoarea pagubelor și a rezervelor raportată la primele câștigate pe RCA, atunci când valoarea raportului este supraunitar, asiguratorii sunt pe pierdere și vor fi nevoiți să aducă bani de acasă. Conform celor de la ASF, la sfârșitul lunii septembrie a anului trecut, rata combinată a daunei pentru clasa A10 (RCA și CMR) a scăzut, în comparație cu 30 septembrie 2021 pe total piață, fiind la 90,28%.

Șase dintre cele șapte societăți îndrituite de Autoritatea de Supraveghere financiară să practice și RCA în perioada menționată au înregistrat rate combinate ale daunei subunitare pentru clasa A10, scrie hotnews.ro.

Citeşte şi

Șoferii cu mașini HIBRID nu vor mai putea parca gratuit în parcările publice din București! Doar mașinile 100% electrice vor beneficia de acest avantaj

RCA 2023. Topul firmelor în cee ce priveşte asigurările auto, conform ASF

Noul lider al pieţei asigurărilor, Groupama, şi-a consolidat poziţia rămânând pe primul loc şi la finalul primelor 9 luni ale acestui an, cu o cotă de 17,94%, urmat îndeaproape de Allianz Ţiriac cu 17,67%, anunţă Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Pe segmentul RA, societatea Euroins a înregistrat o cotă de piaţă de puţin peste 31%, în uşoară scădere faţă de jumătatea anului, şi rămâne lider de piaţă.

”Noul lider al pieţei asigurărilor, Groupama, şi-a consolidat poziţia rămânând pe primul loc şi la finalul primelor 9 luni ale acestui an, cu o cotă de 17,94%, urmat îndeaproape de Allianz Ţiriac cu 17,67%”, potrivit ASF.

Pe de altă parte, concurenţa pe piaţa RCA s-a menţinut la cel mai înalt nivel din ultimii cinci ani şi în al treilea trimestru din 2022, relevă datele agregate de Autoritatea de Supraveghere Financiară.

La finalul lunii septembrie, trei societăţi de asigurare continuau să controleze cote de piaţă cu două cifre, în timp ce alte patru societăţi au înregistrat un nivel notabil al Primelor Brute Subscrise pe segmentul RCA.

RCA 2023, comparaţie cu RCA 2022:

RCA 2023, comparaţie cu RCA 2022

RCA 2023, comparaţie cu RCA 2022

Concret, societatea Euroins a înregistrat o cotă de piaţă de puţin peste 31%, în uşoară scădere faţă de jumătatea anului, şi rămâne lider de piaţă. Cota Euroins este cu peste 5 puncte procentuale mai mică decât cea consemnată la finalul anului 2021, când societatea controla peste 35% din piaţă.

Distanţa dintre Euroins şi competitorii săi s-a diminuat în cel de-al treilea trimestru al acestui an, în condiţiile în care Groupama şi Allianz Ţiriac, adică ocupantele locurilor 2 şi 3 pe segmentul RCA şi-au menţinut cotele de piaţă. Groupama se apropie de 21%, în timp ce Allianz Ţiriac a depăşit 19%.

Alte patru societăţi au cote de piaţă între 5,5% şi 7,5%, notabilă fiind prezenţa Axeria Iard, cu aproape 5,6%, deşi societatea a intrat pe piaţă, în baza dreptului european la liberă practică, abia la finalul anului 2021. O singură societate de asigurări autorizată să vândă RCA rămâne cu o cotă de piaţă neglijabilă.

Urmărește Daily Business pe Google News
Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult