Puține persoane înțeleg exact care sunt efectele reglementărilor europene cu privire la emisiile de CO2 ale mașinilor noi vândute pe piața de pe continent, potrivit Financial Times. Una dintre cele mai pertinente luări de poziție în privința efectelor impunerii limitelor drastice de emisii a venit încă din octombrie 2024, chiar și la București, de la Sigrid de Vries, directorul general al Asociației Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA). Atunci, ea explica ce presupune ratarea țintelor impuse de Comisia Europeană pentru anul 2025.
„Dacă ratăm țintele impuse de politicieni pentru 2025 riscăm penalități importante care ar putea ajunge, doar pentru anul viitor, la circa 16 miliarde de euro. În suma asta intră potențiale penalități de 12 – 13 miliarde pentru producătorii de autoturisme și alte 3 – 4 miliarde pentru cei de vehicule comerciale”, menționa Sigrid de Vries la Forumul Mobilității Sustenabile și Accesibile desfășurat la București.
Citește și: Ce mașini și-au cumpărat românii în 2024. Peste 150.000 de autoturisme noi și aproape 330.000 second-hand
Sigrid de Vries a spus că „dacă producătorii auto aleg să evite aceste penalități au la dispoziție câteva mecanisme pe care le pot folosi. Unul dintre acestea este cumpărarea de credite verzi de la alți producători, de la cei care fabrică doar mașini electrice. Dar acele credite au și ele un cost, deloc mic, și banii respectivi nu mai pot fi investiți în inovațiile necesare decarbonizării mașinilor. Un altul este decizia de a asambla mai puține mașini. Dar asta va afecta cotele de piață și, pentru a menține acest indicator important, unii vor trebui să reducă prețurile și să investească în marketing pentru a stimula vânzările”.
În cazul în care a doua alegere ar fi mai des întâlnită în 2025, asta ar însemna reducerea numărului de vehicule asamblate pe continent „cu 2,5 milioane de mașini. Iar asta se traduce în 8 – 10 uzine (n.n. – care ar trebui oprite pentru 1 an) sau în circa o jumătate de milion de locuri de muncă”. Varianta nu este una plăcută pentru cei care cumpără vehicule sau sunt angajați în industria de mașini și componente auto.
Soluția ar putea scoate bani din bugetele deja dezechilibrate ale companiilor din Europa. Asta, pentru a-i transfera în bilanțurile rivalilor din China care își vând produsele.
„Producătorii auto europeni, în frunte cu Volkswagen, ar putea fi obligați să plătească sute de milioane de euro rivalilor chinezi care produc vehicule electrice pentru a cumpăra credite de carbon”, scriu cei de la FT înainte de a explica și că „mulți producători de automobile din UE doresc să utilizeze opțiunea de «pooling», prin care producătorii fac o medie a emisiilor de gaze cu efect de seră ale flotelor lor cu alte companii care vând în bloc (n.n. blocul comunitar UE)”.
Se așteaptă ca raportul din 2025 să reflecte o majorare a sumelor încasate. Informările transmise de Comisia Europeană arată că Tesla se așteaptă să pună în comun credite verzi cu firme precum Stellantis, Ford sau Toyota.
Citește și: ITP 2025. Anunțul celor de la RAR pentru românii cu mașini mai vechi de 15 ani