- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Auto

Reguli pentru șoferi! Care e viteza maxima pe ploaie?

01 Oct, 22:14 • Mălureanu Rebecca
Când condițiile meteo nu sunt favorabile, șoferii au datoria de a-și adapta viteza de deplasare. Maxima acesteia pe ploaie poate fi chiar și cu 50 km/h mai mică decât în mod normal. Depășirea vitezei legale se sancționează cu amendă și, în anumite cazuri, cu suspendarea permisului de conducere.
Reguli pentru șoferi! Care e viteza maxima pe ploaie?

Șoferii care circulă atunci când condițiile meteo nu sunt foarte bune, trebuie să adapteze viteza nu doar la starea drumului și vizibilitate, ci și la limitele impuse de administratorul drumului. Viteza maximă pe ploaie poate să scadă și la 50 km/h.

Care este limita de viteză pentru șoferi?

Legea rutieră

nu spune exact care este viteza maximă în condiții meteo nefavorabile. Totuși, aceasta îi obligă pe șoferi să reducă viteza de deplasare.

Limitele de viteză acceptate în România sunt:

  • 130 km/h pe autostradă;
  • 120 km/h pe drumurile expres;
  • 100 km/h pe drumurile europene;
  • 90 km/h pe celelalte categorii de drumuri (naționale sau județene);
  • 50 km/h în localitate.

În funcție de zonă, limita de viteză poate fi mai mare sau mai mică. Spre exemplu, pe un drum național, viteza maximă poate fi redusă la 50 km/h în apropierea trecerilor de pietoni. Sau chiar la 30 km/h, în aceeași zonă, dar în interiorul unei localități.

„Conducătorul de vehicul este obligat să reducă viteza, dacă prevede un pericol […] pe timp de ceaţă, ploaie torenţială sau ninsoare abundentă”, stabilește Art. 158 (j), din legea circulației.

Șofer
Șofer

Vezi și:Toți șoferii trebuie să știe asta! Mașinile noi pe benzină și motorină, eliminate: „Obiectivul din 2035 este crucial”

Conform cu legea, administratorii locali, regionali sau naționali de drumuri pot stabili limite de viteză și în funcție de condițiile meteo. De exemplu, pe autostrada București-Pitești, pe vreme ploioasă, viteza maximă permisă se reduce la 80 km/h.

Astfel, un conducător auto care rulează cu 130 km/h, în condiții de ploaie, chiar dacă respectă limita generală de viteză, riscă să fie amendat pentru că nu respectă limita impusă de condițiile meteo.

Aceste limite sunt impuse pentru a preveni riscul de accidente rutiere. Experții sunt de părere că, de condiții meteo nefavorabile, viteza maximă de 80 km/h este considerată sigură, pentru a putea controla mașina și a opri în condiții de siguranță în caz de urgență.

Nerespectarea vitezei legale se sancționează cu amendă, iar în unele cazuri se poate suspenda chiar permisul de conducere. Sancțiunile sunt cuprinse între 2 și 20 de puncte de amendă:

  • 10 – 20 km/h: 2-3 puncte de amendă;
  • 21 – 30 km/h: 4-5 puncte de amendă;
  • 31 – 40 km/h: 6-8 puncte de amendă;
  • 41 – 50 km/h: 9-20 puncte de amendă;
  • peste 50 km/h : 9-20 de puncte de amendă + suspendarea permisului de conducere pentru 90 de zile.
  • peste 70 km/h : 9-20 de puncte de amendă + suspendarea permisului de conducere pentru 120 de zile.

Începând cu prima zi a anului 2024, valoarea unui punct de amendă a ajuns la 165 de lei.

Presupunem că pe timp de ploaie un șofer circulă cu o viteză de peste 130 km/h pe autostrada București-Pitești, riscă să rămână fără permis auto, dar și cu o amendă în valoare de 3.300 de lei pentru depășirea cu mai mult de 50 km/h a limitei de viteză.

Viteza maximă este de 130 km/h pe autostradă, dar se reduce la 80 km/h în condiții de precipitații și vizibilitate redusă.

Citește și: Avertisment pentru toți șoferii care folosesc Waze. Riscă să fie amendați