- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Auto

România, printre puținele țări cu prețuri explozive. Motorina, mai scumpă decât în Bulgaria!

11 Oct, 16:30 • Bugiu ⁠Ana Maria
Prețurile carburanților din România au crescut, iar în alte țări europene au scăzut. În august, prețurile la motorină și benzină erau cu 2,4% mai mari față de anul trecut.
România, printre puținele țări cu prețuri explozive. Motorina, mai scumpă decât în Bulgaria!

România se numără printre puținele țări din Europa unde prețurile carburanților au crescut foarte mult, în contrast cu tendințele din alte state europene, unde acestea fie au scăzut, fie au rămas stabile. Datele Eurostat arată că în august, prețurile carburanților din România au fost cu 2,4% mai mari față de aceeași perioadă a anului trecut.

În comparație, țări precum Suedia, Belgia și Slovacia au înregistrat scăderi de prețuri, Suedia având cea mai mare scădere (-20,7%), urmată de Belgia (-8,9%) și Slovacia (-8,4%). Alte state, Slovenia și Polonia, au avut scăderi minore, iar în Malta prețurile au stagnat, potrivit Antena 3 CNN.

Te-ar mai putea interesa și: Scumpire majoră a carburanților. Cât costă azi un plin de benzină și motorină

foto: carburanți

România, printre puținele țări cu prețuri explozive. Motorina, mai scumpă decât în Bulgaria!

Pe de altă parte, România și Irlanda au înregistrat creșteri de prețuri, cu 2,4% și respectiv 4,0%. Creșterile recente din România continuă să fie evidente: între 2 și 9 octombrie 2024, atât prețul litrului de benzină, cât și cel al motorinei, au crescut cu 10 bani, ajungând la 7,02 lei pentru benzină și 7,10 lei pentru motorină.

Comparativ cu țările vecine, prețurile din România sunt mai ridicate. În Bulgaria, litrul de benzină costă 6,2 lei, iar cel de motorină 6 lei, ceea ce înseamnă că un plin de 50 de litri este cu aproximativ 40-55 de lei mai ieftin pentru șoferii bulgari decât pentru cei români. În Ungaria, prețurile sunt ușor mai mari decât în România, cu 20 de bani pe litru în plus, astfel încât un plin de benzină sau motorină costă cu aproximativ 10-11 lei mai mult decât la noi.

Unul dintre motivele pentru care prețurile carburanților în România au crescut este legat de influența fluctuațiilor de pe bursa europeană, unde prețurile barilului de petrol sunt volatile. Escaladarea recentă a conflictului din Orientul Mijlociu a dus la creșterea prețului barilului de la 63 la 80 de dolari, ceea ce s-a reflectat rapid în prețurile la pompă.

Specialiștii avertizează că, dacă conflictul continuă, prețul barilului ar putea crește și mai mult, ceea ce ar duce la noi majorări ale prețurilor carburanților în România.

Te-ar mai putea interesa și: Lovitură pentru șoferii care alimentează cu motorină. Petrom anunță scumpiri pe 8 octombrie

Urmărește Daily Business pe Google News