Rovinieta, mai exact plata acesteia, este obligatorie dacă vrei să circuli cu autovehiculul pe drumuri naționale, europene sau autostrăzi.
Șoferii prinși circulând fără rovinietă valabilă sunt amendați. Unii se amăgesc însă că pot circula fără rovinietă dacă aplică pe plăcuța de înmatriculare o folie care să reflecte lumina și să facă astfel imposibilă detectarea numărului. Acest ”truc” este ilegal!
”Constituie contravenție și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa I de sancțiuni conducerea unui vehicul pe ale cărui plăcuțe cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare sunt aplicate folii sau alte dispozitive care nu permit citirea numărului de înmatriculare”, se precizează în Art. 99 (1) din Legea 195/2002.
Clasa I de sancțiuni înseamnă două sau trei puncte de amendă, adică o sancțiune între 405 lei și 607,5 lei.
Când sistemul de supraveghere a traficului rutier nu poate citi un număr de înmatriculare, este trimisă automat o alertă. Dacă se constată că numărul este acoperit, Poliția Rutieră identifică identifică proprietarul autovehicului, iar acesta este sancționat pentru acoperirea plăcuței. Dacă se constată și că respectivul nu are rovinieta plătită la zi, acesta este amendat și pentru neachitarea acesteia, notează promotor.
Sancțiunea pe care o riscă cei care nu plătesc rovinieta este cuprinsă între 250 și 500 de lei, însă poate ajunge la 4.500 de lei, în cazul camioanelor de mare tonaj.
Potrivit legii, șoferii primesc o singură amendă pentru lipsa rovinietei, din momentul în care a fost surprins de camerele și până când îi este adusă la cunoștință abaterea.
Dacă autoritățile nu aplică amenda în termen de patru luni de la data când șoferul în culpă a circulat fără rovinietă, fapta se prescrie. ”Aplicarea sancțiunii amenzii contravenționale se prescrie în termen de 4 luni de la data săvârșirii faptei”, se arată în Legea 226/2023.
Potrivit Companiei Naționale de Administrarea a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), rovinieta are tarife stabilite în funcție de categoria în care se încadrează autovehicului.