Un incident neobișnuit s-a petrecut recent în Rovinari, județul Gorj, unde un șef de poliție în vârstă de 46 de ani a fost prins încălcând reglementările rutiere chiar de către colegii săi din cadrul Poliției Rutiere. Ofițerul, care se afla la volanul propriei sale mașini, a fost oprit pentru un control de rutină, dar ceea ce părea o oprire obișnuită s-a transformat într-o surpriză neplăcută pentru toți cei implicați, potrivit capital.ro.
Te-ar mai putea interesa și: Protestul șoferilor de taxi. Reprezentanții confederațiilor anunță că se vor întâlni cu guvernanții pentru a negocia modificarea legislației din domeniu
foto: legislație
În urma verificărilor, s-a constatat că mașina șefului de poliție nu îndeplinea cerințele legale esențiale pentru circulația pe drumurile publice. Astfel, Inspecția Tehnică Periodică (ITP) și polița de asigurare obligatorie RCA ale vehiculului erau expirate încă de la începutul verii.
Acestea sunt cerințe obligatorii prevăzute de legislația rutieră, iar neîndeplinirea lor poate atrage sancțiuni severe. Mai exact, lipsa unui ITP valabil și a unei polițe RCA active constituie contravenții grave, iar sancțiunile prevăd amenda, reținerea plăcuțelor de înmatriculare, a certificatului de înmatriculare și chiar suspendarea dreptului de a conduce.
Chiar dacă șeful de poliție se afla într-o poziție de autoritate, el nu a fost tratat diferit față de ceilalți șoferi care se aflau într-o situație similară. Polițiștii au aplicat procedura standard, iar în urma controlului, au procedat la reținerea plăcuțelor de înmatriculare și a certificatului de înmatriculare al autovehiculului.
Conform legislației rutiere din România, orice autovehicul aflat în circulație trebuie să aibă la zi Inspecția Tehnică Periodică și o poliță de asigurare RCA valabilă.
Poliția Română a oferit mai multe detalii despre procedura de suspendare a permisului de conducere în cadrul unui clip postat pe pagina oficială de Instagram a instituției. Astfel, șoferii care au comis abateri care duc la suspendarea permisului trebuie să îndeplinească câteva condiții pentru a putea solicita reducerea perioadei de suspendare.
Prima condiție este ca persoana să dețină permisul de conducere de cel puțin un an înainte de comiterea faptei care a dus la suspendare. De asemenea, este necesar ca șoferul să fi promovat un examen teoretic privind legislația rutieră, care constă într-un test cu 15 întrebări, dintre care trebuie să răspundă corect la cel puțin 13 pentru a fi declarat admis.
„Prima condiție este să ai permisul de conducere obținut cu cel puțin un an înainte de comiterea faptei pentru care ți-a fost suspendat dreptul de a conduce”, a explicat un reprezentant al Poliției Române.
După promovarea acestui test, persoana poate depune o cerere oficială pentru a solicita reducerea perioadei de suspendare a permisului, dar acest lucru este posibil doar dacă durata suspendării este de cel puțin 60 de zile.
Te-ar mai putea interesa și: Dan Nica, noi modificări ale legislaţiei în Parlamentul European. „Preţurile vor scădea. Am făcut progrese în ceea ce priveşte sursele regenerabile”