Uniunea Europeană pregătește o schimbare importantă pentru șoferii din toate țările membre, inclusiv România: introducerea permiselor auto digitale. Aceste permise vor avea un format unic și vor fi integrate într-o bază de date comună la nivel european, facilitând accesul autorităților la informații despre șoferi și încălcările lor din trafic, potrivit bugetul.ro.
În 2023, UE a anunțat această trecere la permise electronice standardizate, ceea ce va permite autorităților să acceseze rapid identitatea și istoricul fiecărui șofer, iar carnetele vor putea fi prezentate direct de pe telefonul mobil.
Te-ar mai putea interesa și: Debirocratizare în România. Cum se vor obține permisele, buletinele sau pașapoartele
foto: permise auto
Ministerul Afacerilor Interne din România analizează în prezent toate schimbările necesare pentru a alinia legislația națională la noile reglementări europene privind permisele auto digitale.
Această trecere la un format digital universal implică o serie de aspecte complexe care trebuie luate în considerare. În primul rând, România trebuie să se conformeze legislației comunitare a Uniunii Europene, dar și să țină cont de specificul șoferilor români, precum și de capacitățile tehnice existente pentru implementarea noului sistem.
„Sunt analizate în prezent toate schimbările adoptate la nivel european. Există mai multe aspecte care trebuie avute în vedere, înainte de a modifica legea.
Desigur, în primul rând e legislația comunitară, la care trebuie să ne aliniem, apoi e vorba și de profilul conducătorului auto din România. În plus, trebuie ținut cont și de capacitățile tehnice disponibile.
Deocamdată nu se poate avansa un termen, pentru că discuțiile sunt purtate pe mai multe paliere, inclusiv interinstituțional”, au declarat pentru ProMotor surse din MAI.
Conform Articolului 35 (2) din legea 195/2002, participanții la trafic sunt obligați să prezinte, la cererea polițistului rutier, documentul de identitate, permisul de conducere și documentele de înmatriculare sau înregistrare ale vehiculului condus.
„Participanții la trafic sunt obligați că, la cererea polițistului rutier, să înmâneze acestuia documentul de identitate sau, după caz, permisul de conducere, documentul de înmatriculare ori de înregistrare a vehiculului condus”, conform ART. 35 (2), din legea 195/2002.
Cei care nu au permisul de conducere sunt sanctionați până la 8 puncte de amendă. Asta înseamnă că vor fi nevoiți să plătească o amendă care începe de la 990 de lei și care poate ajunge la 1.320 de lei.
„Constituie contravenție și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni […] nerespectarea obligației conducătorului de vehicul de a avea asupra sa documentele prevăzute la art. 35 alin. (2)”, potrivit Art. 101 (18), din legea circulației.
Te-ar mai putea interesa și: Sesizări anonime permise în universitățile din România. Ce prevede proiectul de lege