- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Auto

Schimbare majoră pentru șoferi! Noua Carte de Identitate a Vehiculului intră în vigoare

04 Sep, 09:31 • Bugiu ⁠Ana Maria
CIV a fost schimbat! La ce trebuie să se aștepte șoferii și cum trebuie să acționeze cu vehiculele lor.
Schimbare majoră pentru șoferi! Noua Carte de Identitate a Vehiculului intră în vigoare

Registrul Auto Român (RAR) a postat pe pagina oficială de Facebook  „Cartea de Identitate a Vehiculului (CIV) are un nou format, adaptat prevederilor legislative actuale”.

Te-ar putea interesa și: Aceste mașini mai pot circula în România doar după schimbări costisitoare! RAR: Totul se face într-un atelier autorizat de reparații

foto: CIV, RAR

Schimbare majoră pentru șoferi! Noua Carte de Identitate a Vehiculului intră în vigoare

RAR a subliniat că modificarea formei Cartei de Identitate a Vehiculului (CIV) nu impune nicio obligație pentru proprietarii de vehicule și că noul format păstrează aceleași informații despre vehicul, dar elimină câmpurile pentru datele proprietarului și numărul de înmatriculare.

Noul format este deja disponibil în reprezentanțele RAR, iar documentele vechi rămân valabile, potrivit RAR. CIV-ul poate fi schimbat, la cerere. În caz de pierdere sau deteriorare, șoferii pot cere schimbarea acestuia. Stațiile ITP au fost informate despre noul format.

RAR menționează că schimbarea a fost necesară pentru a respecta cerințele legale din OG 78/2000 și ordinul comun MTI/MAI/MF din 2024.

„Nu trebuie să mergeți să scotociți printre actele mașinii și nici să vă întrebați ce aveți de făcut în această situație, deoarece modificarea formei CIV nu vine cu nicio obligație pentru posesorii de vehicule.

În noul format, documentul păstrează aceleași categorii de informații despre vehicul, dar dispar câmpurile destinate completării datelor despre proprietar și numărul de înmatriculare.

Noul model de CIV a început deja să fie eliberat în reprezentanțele RAR, dar documentul în forma anterioară va rămâne în continuare perfect valabil și va putea fi schimbat, la cerere, în cazul pierderii sau deteriorării de exemplu.

O informare cu privire la noul format al documentului a fost transmisă și către stațiile ITP autorizate, iar schimbarea a fost necesară pentru a ne adapta cerințelor prevăzute în OG 78/2000, precum și ordinului comun MTI/MAI/MF nr. 211/28/391/2024 care stabilește noul format al CIV”, au mai transmis aceștia.

Te-ar mai putea interesa și: Avertisment pentru șoferi de la RAR: Nu mai reparați mașinile în aceste locuri! „Consecinţele pot fi catastrofale!”