Se schimbă legea pentru maşinile poluante. „Legea mersului pe jos”, votată miercuri în Camera Deputaților, aduce restricții sau taxe pentru mașinile poluante în următorii ani. Măsurile se aplică pentru București și alte 12 mari orașe ale țării, printre care Brașov, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Iași, Ploiești și Timișoara.
Astfel, primăriile „vor lua măsuri care să limiteze utilizarea autovehiculelor personale în oraşe” începând cu anul 2026, prin reducerea locurilor de parcare pentru mașinile poluante și zone de taxare specială. După votul de la mijlocul acestei săptămâni, legea merge spre promulgare la Klaus Iohannis.
Conform actului normativ, în București și orașele mari se va realiza o strategie care să încurajeze cetățenii să se deplaseze în următoarea ordine: mers pe jos, mers cu bicicleta, transport public, autoturism personal. Obiectivele acestei legi sunt reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, reducerea congestiei la nivelul oraşelor, dezvoltarea orientată spre transport public și încurajarea utilizării transportului alternativ în detrimentul autovehiculelor personale. Această strategie va deveni obligatorie pentru toate municipiile din România începând cu 1 ianuarie 2026.
Conform proiectului, în vederea limitării emisiilor provenite din transportul rutier şi a îmbunătăţirii calităţii aerului şi sănătăţii populaţiei vor fi stabilite zone cu nivel scăzut de emisie (ZNSE) în termen de maximum 2 ani.
Legea prevede că aceste zone vor fi marcate cu indicatoare care vor permite accesul doar pentru autovehiculele care îndeplinesc cel puțin una dintre următoarele condiții:
S-a stabilit și un prag de procente și termene pentru introducerea în parcul auto a mașinilor electrice, adică a vehiculelor cu emisii zero, astfel: