Senatul a modificat substantial ordonanta 50/2008 emisa de Cabinetul Tariceanu si a eliminat prevederile privind instituirea taxei. Ordonanta a fost de asemenea amendata, la initiativa conservatorului Marius Marinescu, in sensul restituirii integrale a banilor colectati si in sesnul actualizarii sumelor cu indicele inflatiei.
PD-L, prin vocea presedintelui Comisiei de administratie, Dan Carlan, a pledat pentru desfiintarea taxei de poluare, deoarece este „preponderent fiscala si cu caracter discriminatoriu”.
Democrat-liberalul a amintit, in interventia sa, inclusiv motiunea simpla adoptata sesiunea trecuta de Camera Deputatilor si care a avut aceeasi tema – eliminarea taxei de poluare. Dan Carlan a acuzat Executivul ca, urmare a adoptarii demersului antiguvernamental, „s-a folosit de un subterfugiu”, prin inlaturarea taxei din Codul Fiscal si instituirea ei printr-o ordonanta de urgenta.
PRM a anuntat ca se pronunta pentru eliminarea taxei, insa senatorul Verginia Vedinas a ridicat o problema procedurala, anume ca raportul este de fapt unul de respingere a ordonantei si a solicitat retrimiterea proiectului de lege la comisii, chiar daca termenul de adoptare tacita ar fi expirat marti. PSD, dar si Gheorghe Funar – colegul de partid al senatorului Vedinas – au fost de acord cu demonstratia reprezentantei PRM, insa au insistat ca proiectul sa fie votat luni, iar problema procedurala sa fie transata la Camera Deputatilor.
PC, la randul sau, a anuntat ca va vota raportul de admitere a ordonantei modificate si
pentru a elimina riscul adoptarii ei tacite, in forma initiala.
Senatul este prima Camera sesizata in acest caz, ordonanta urmand sa intre in dezbaterea Camerei Deputatilor, for decizional.
Daca si deputatii voteaza favorabil, executivul va trebui sa le restituie romanilor banii in cel mult trei luni de la intrarea in vigoare a legii. Este vorba de peste 400 de milioane de euro stransi in 2007 si 2008.