Legea românească interzice fumatul în mașinile de serviciu și în cele destinate transportului public, stabilind clar cine riscă amenzi pentru nerespectarea acesteia. Șoferii care sunt prinși fumând în aceste vehicule pot fi sancționați cu amenzi între 100 și 500 de lei, iar persoanele juridice pot suporta penalizări de 5.000 până la 15.000 de lei.
Un avocat a spus că, indiferent de statutul de patron al firmei, fumatul în mașinile înregistrate pe firmă este interzis, potrivit bzi.ro.
„Legea interzice clar persoanelor care conduc sau călătoresc în mașina de serviciu să fumeze în interiorul acestora. Chiar dacă ești patronul firmei, tot nu ai voie, legal, să fumezi în mașină, dacă aceasta e înregistrată pe firmă”, a precizat un avocat.
Te-ar mai putea interesa și: Șoferii pot consuma alcool dacă au adeverință de la preot. „Actul” care le dă dreptul să muște din mărul lui Adam a fost inventat în urmă cu 5 ani
foto: șoferi
Mulți șoferi nu sunt conștienți de aceste reglementări și se expun la sancțiuni. Fumatul la volan poate afecta, de asemenea, concentrarea șoferului, iar aruncarea chiștoacelor pe fereastră se poate solda cu o amendă de până la 3.300 de lei, conform Legii Circulației.
„Constituie contravenții și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni […] aruncarea, lăsarea ori abandonarea pe drumul public de obiecte, materiale, substanțe sau vehicule, după caz”, prevede Art. 102 (23) din Legea Circulației.
În comparație cu România, alte țări europene, Italia, Letonia, Lituania și Turcia, interzic fumatul în mașini, indiferent de tipul acestora. În schimb, în Austria, Belgia și alte câteva țări, fumatul este interzis doar în prezența minorilor.
Parlamentul European discută acum posibilitatea de a aplica măsuri mai stricte pentru încălcarea regulilor de circulație, inclusiv fumatul în mașini. Regulile vor viza nu doar fumatul, ci și alte încălcări:
Aceste măsuri vor afecta toți șoferii, indiferent dacă călătoresc pentru afaceri sau în vacanță.
Te-ar mai putea interesa și: Codul Rutier 2024. Lista cu medicamente care pot influența testele antidrog. Substanțele de care șoferii nu trebuie să se atingă