Tot mai mulți români se plâng de prețuri mari la polițele RCA după ce City Insurance s-a prăbușit, iar prețurile s-au dublat. Ei bine, senatorul USR, Cristi Berea a luat o inițiativă și a decis să le facă viața mai ușoară șoferilor, a relatat Agerpres.
În funcție de ce tip de șofer ești, îți poți păstra bonificația bonus-malus timp de 3 ani de la încheierea ultimei polițe de asigurare RCA, chiar dacă îți schimbi mașina.
Așadar, dacă ești un șofer disciplinat și conduci prudent, poți beneficia de această măsură care va fi bine venită buzunarului tău.
„Sistemul bonus-malus este un mecanism prin care şoferii prudenţi şi disciplinaţi primesc o reducere de preţ pentru asigurarea RCA. Raţiunea acordării acestui beneficiu nu are legătură cu autovehiculul deţinut, ci cu aptitudinile de a şofa şi cu prudenţa în trafic. Astfel, acesta nu ar trebui retras în momentul în care se schimbă vehiculul. Un şofer este disciplinat, atent şi precaut indiferent de maşina pe care o conduce, iar comportamentul responsabil trebuie încurajat şi răsplătit”, a declarat Berea, potrivit unui comunicat de presă.
Pe baza bonificaţiilor oferite prin acest mecanism, şoferii prudenţi vor putea beneficia astfel de preţuri mai mici la asigurarea RCA, timp de 3 ani, susţine USR.
În prezent, bonificaţia obţinută de şoferi prin sistemul bonus-malus este anulată în momentul în care îşi schimbă autovehiculul.
cei care consideră că nu se încadrează în această categorie de șoferi pot apela la piața externă de asigurări, care activează și în România. Volumul de polițe vândute de astfel de firme au însumat aproximativ 1,9 miliarde de lei, anul trecut. Mai mult, în urma falimentului dat de City Insurance, 15 sucursale în România au debutat, iar de atunci prețul polițelor RCA s-a dublat.
De asemenea, șoferii români sunt din ce în ce mai interesați de polițele RCA cu decontare directă, în condițiile în care prețul este mai mare. Avantajul acestei polițe constă în faptul că persoanele care beneficiază de o astfel de asigurare își vor putea repara autoturismele pe propria poliță de asigurare obligatorie. Anul trecut tot mai mulți conducători auto din România au optat pentru clauza de decontare directă. De exemplu, la finalul lunii septembrie peste 380.000 de șoferi aveau această clauză asiguratorie.
Alte articole: Topul asigurărilor generale și de viață. Prețurile polițelor în creștere, deși ating un nivel record al subscrierilor