- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Auto

Statul promite Autostrada Unirii gata în 2027. Care este, de fapt, realitatea prezentată de specialiști

21 Aug, 23:59 • Bugiu ⁠Ana Maria
Autoritățile promit finalizările Autostrăzii Unirii până la finalul lui 2030. Experții preconizează, totuși, alt termen de finalizare a lucrărilor.
Statul promite Autostrada Unirii gata în 2027. Care este, de fapt, realitatea prezentată de specialiști

Statul promite că românii vor putea merge pe Autostrada Unirii până la sfârșitul anului 2030, chiar în 2027. După 4 ani de amânări, autoritățile au promis finalizările în termen , dar specialiștii susțin că un termen realist este 2040, potrivit observatornews.ro.

Te-ar putea interesa și: Sorin Grindeanu s-a grăbit, firma lui Dorinel Umbrărescu a rămas cu lucrările în urmă pe Autostrada Moldovei: „Se promite marea cu sarea”. Când ar putea fi dată în folosință, de fapt, autostrada A7

foto: Autostrada Unirii

Statul promite Autostrada Unirii gata în 2027. Care este, de fapt, realitatea prezentată de specialiști

Autoritățile susțin că din luna octombrie vor fi dați în folosință pentru 80 km, între Ploiești și Focșani. Aceștia promit că până la finalul lui 2025, vor fi gata și loturile care duc la Pașcani.

Autostrada Moldovei se va intersecta cu Autostrada Unirii, pe care şoferii îşi vor putea urma drumul până la graniţa cu Republica Moldova.

„De la Paşcani până la graniţa cu Republica Moldova, până… eu zic că, la final de 2030”, spune Cătălin Urtoi, membru consiliu administrație CNIR. „Asta nu înseamnă că nu poate fi finalizată mai devreme, 2028, 2029, chiar 2027. Depinde şi cum merg licitaţiile şi dacă avem contestaţii”, a declarat Alin Şerbănescu, purtător de cuvânt CNAIR.

Specialiștii susțin că așteptările nu sunt realiste.

 „Avem experienţa anilor trecuţi când un anumit obiectiv a fost licitat, după aceea s-a anulat licitaţia. Sau s-a prelungit licitaţia. Tot aşa pot să o ţină ani de zile. Îmi doresc să nu am dreptate, dar preconizez că Autostrada A8 de la Ungheni până la Târgu Mureş se va finaliza prin 2035 – 2040”, explică Ionel Apostol, preşedintele Asociaţiei „Împreună pentru A8″.

Pe teritoriul Ungheni se va opri traseul Autostrăzii Unirii, unde vor fi și două poduri care vor face legătura cu Republica Moldova. Fiecare va avea o lungime de 261 de metri, kiar durata de execuție este de doi ani.

Statul moldovenesc plănuiește construcția unei autostrăzi, care va merge în continuare Autostrăzii Unirii, până la Chișinău.  Proiectul se află, în prezent, în faza de studii de prefezabilitate, pentru care au primit finanţare europeană.

Te-ar putea interesa și: Undă verde pentru autostrada cerută de toți românii. Ministrul Grindeanu a dat vestea momentului