- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Auto

Tensiune maximă. Grevă generală la metrou, în trei săptămâni! Sindicatul amenință după negocieri eșuate!

27 Oct, 20:32 • Bugiu ⁠Ana Maria
Marian Artimon, liderul USLM, a amenințat cu o grevă generală la metrou, invocând „bătaia și ieșitul în stradă" după negocieri eșuate cu administrația. Dacă discuțiile prelungite până pe 31 octombrie nu vor avea rezultate, greva ar putea fi declanșată în maximum trei săptămâni, marcând aproape 45 de ani de la inaugurarea primului tronson de metrou din București.
Tensiune maximă. Grevă generală la metrou, în trei săptămâni! Sindicatul amenință după negocieri eșuate!

Marian Artimon, liderul USLM (Unitatea – Sindicatul Liber Metrou), a avertizat asupra posibilității unei grevi generale la metrou, invocând, atât „bătaia”, cât și „ieșitul în stradă”, în urma unor discuții eșuate cu administrația Metrorex. După o rundă de negocieri care nu a dus la rezultate satisfăcătoare, discuțiile au fost prelungite până la data de 31 octombrie, cu reluarea lor programată pentru luni, 28 octombrie, potrivit Antena 3 CNN.

Te-ar mai putea interesa și: Sindicaliștii Metrorex amenință cu greva. Metroul ar putea să nu mai circule până la ora 16.00 dacă negocierile eșuează

foto: metrou București

Tensiune maximă. Grevă generală la metrou, în trei săptămâni! Sindicatul amenință după negocieri eșuate!

Artimon a spus că, dacă aceste noi negocieri nu vor produce rezultatele dorite, greva generală ar putea fi declanșată în maximum trei săptămâni. Liderul de sindicat a explicat că sindicatul nu se angajează în dispute pe subiecte minore, ci solicită banii care li se cuvin, inclusiv o indexare a salariilor conform ratei inflației și a salariului minim european.

„Ne-am certat (…) și le-am mai dat o șansă până pe 31 octombrie, să mai negociem. Dacă nu, ne apucăm de ce știm mai bine: de bătaie, de ieșit în stradă, de luptă sindicală, pentru că nu se poate. Atunci când (administrația, n.r.) are o lege care spune să-ți ia drepturile, ți le ia. Însă atunci când există o lege care îi obligă să dea drepturi, uită să ți le dea.

Noi nu ne certăm pe prostii, noi vrem banii care ni se cuvin, pe care sunt obligați de lege să ni-i dea: adică o indexare cu rata inflației şi cu salariul minim european, cu care ne lăudăm atât de tare (…), iar când este să le dăm la cetățeni, la salariați, uităm să-l dăm.

Avem o lege care spune că statutul personalului feroviar are un anumit nivel de salarizare, în funcție de salariul minim brut pe economie. Atâta timp cât (acest indicator) a crescut cu 1.050 de lei, trebuia să ne crească și nouă cu 1.050 de lei. Prin faptul că le plafonează (salariile, n.r.), înseamnă că noi rămânem femei de serviciu în sistemul personalului feroviar calificat”, a afirmat sindicalistul.

Artimon a insistat asupra faptului că neacordarea creșterilor salariale este un „abuz în serviciu” și a menționat că salariile personalului feroviar ar trebui să crească proporțional cu creșterea salariului minim brut pe economie. El a adăugat că actuala plafonare a salariilor îi transformă pe angajați în „femei de serviciu” în sistemul feroviar, în ciuda calificării lor.

„Nu cred că vor la pușcărie pentru că refuză să respecte o lege”, a spus Marian Artimon.

În cazul în care discuțiile cu Metrorex continuă să eșueze, greva amenințată de sindicat ar marca o dată importantă, având în vedere că ar avea loc la aproape 45 de ani de la darea în exploatare a primului tronson de metrou din București, eveniment care a avut loc pe 19 noiembrie 1979.

Te-ar mai putea interesa și: Metrorex, anunț important pentru mii de școlari. Elevii care circulă des cu metroul pot solicita abonamente gratuite valabile până în 2025