- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Auto

Vești noi! Șoferii ar putea conduce fără să aibă permisul la ei și să evite amenzile!

25 Oct, 16:31 • Bugiu ⁠Ana Maria
Șoferii ar putea scăpa de amenzi dacă nu au permisul fizic la ei, în timpul unui control. Polițiștii ar verifica în baza de date dacă permisul este valid.
Vești noi! Șoferii ar putea conduce fără să aibă permisul la ei și să evite amenzile!

Un proiect legislativ aflat pe masa senatorilor propune eliminarea amenzilor pentru șoferii care nu au permisul de conducere asupra lor în timpul unui control rutier, potrivit Antena 3 CNN.

Te-ar mai putea interesa și: Medicamentele care te pot lăsa fără permis. Administrarea lor dă rezultate pozitive la DrugTest

foto: permis auto

Vești noi! Șoferii ar putea conduce fără să aibă permisul la ei și să evite amenzile!

Noua măsură, destinată modernizării sistemului de verificare și simplificării controalelor rutiere, prevede că polițiștii vor putea verifica în mod digital dacă un șofer are un permis valabil, consultând baza de date a Direcției Generale Permise de Conducere și Înmatriculări. Astfel, șoferii ar putea să nu mai fie obligați să aibă asupra lor permisul de conducere în format fizic, ci doar actul de identitate, documentele mașinii și, dacă este cazul, alte documente necesare, cum ar fi cele referitoare la transportul de mărfuri.

În prezent, legislația îi sancționează pe șoferii care sunt opriți în trafic fără permis de conducere, aceștia primind atât puncte de penalizare, cât și o amendă care poate ajunge până la 1.300 de lei. Această abordare a fost considerată necesară pentru a combate neregulile și pentru a asigura că fiecare șofer își are actele de conducere în ordine și asupra sa. Totuși, actuala propunere de lege vizează schimbarea acestei cerințe pentru a facilita controalele prin utilizarea tehnologiei, eliminând riscul unor sancțiuni pentru șoferii care, în mod temporar, nu au documentul fizic la ei.

Argumentele în favoarea acestei modificări legislative includ ideea că poliția rutieră poate verifica în timp real toate informațiile necesare privind valabilitatea permisului, accesând baza de date oficială, ceea ce face inutilă prezența documentului fizic. Pe de altă parte, propunerea ar reduce și timpul petrecut de polițiști în verificări și riscul unor neînțelegeri între aceștia și conducători auto.

Dacă legea va fi aprobată, măsura va ușura situația șoferilor care își uită permisul acasă sau în altă locație, dar care dețin un permis valabil în baza de date.

Te-ar mai putea interesa și: Vești noi. Șoferii ar putea scăpa de obligaţia de a avea permisul de conducere asupra lor