- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Auto

Vești noi. Șoferii ar putea scăpa de obligaţia de a avea permisul de conducere asupra lor

22 Oct, 23:22 • Bugiu ⁠Ana Maria
Un proiect de lege depus în Senat prevede că șoferii nu vor mai fi sancționați dacă nu prezintă permisul de conducere la un control rutier. Polițiștii ar putea avea posibilitatea de a verifica valabilitatea permisului prin intermediul bazei de date a Direcției Generale Permise de Conducere și Înmatriculări.
Vești noi. Șoferii ar putea scăpa de obligaţia de a avea permisul de conducere asupra lor

Conform unui proiect de lege recent depus în Senat, șoferii nu vor mai fi sancționați pentru neprezentarea permisului de conducere în timpul controalelor rutiere. Această măsură vizează modificarea Codului Rutier, care actualmente impune sancțiuni sub formă de amenzi și puncte de penalizare pentru cei care refuză să prezinte permisul în fața polițiștilor, potrivit știripesurse.ro.

Proiectul de lege propune eliminarea acestei obligații, permițând polițiștilor să verifice valabilitatea permisului direct prin interogarea bazei de date a Direcției Generale Permise de Conducere și Înmatriculări, ceea ce ar putea simplifica procesul de control rutier.

Șoferii vor fi obligați, astfel, să înmâneze polițistului rutier, la cererea acestuia, următoarele: „orice act de identitate dintre cele prevăzute de art. 12 alin. (3) din OUG 97/2005 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români, documentul de înmatriculare ori de înregistrare a vehiculului condus, documentele referitoare la bunurile transportate, precum şi alte documente prevăzute de lege”.

Te-ar mai putea interesa și: Şoferii care riscă amenzi usturătoare. Legea interzice această practică în maşină!

foto: permis de conducere

Vești noi. Șoferii ar putea scăpa de obligaţia de a avea permisul de conducere asupra lor

Noua reglementare stipulează că șoferii vor fi obligați să prezinte polițistului rutier, la cerere, diverse acte de identitate, cum ar fi buletinul sau pașaportul, dar și documentele de înmatriculare ale vehiculului condus, precum și alte documente necesare, cum ar fi cele referitoare la bunurile transportate.

Inițiatorii acestei propuneri legislative argumentează că obligația de a prezenta permisul de conducere este „excesivă” și că sancționarea contravențională nu este justificată, având în vedere că nu există un pericol social concret sau abstract generat de refuzul de a prezenta acest document.

Ei spun că agenții rutieri au deja la dispoziție instrumentele necesare pentru a verifica rapid statutul permisului de conducere, prin simpla interogare a bazei de date, fără a pune astfel o presiune suplimentară asupra șoferilor.

Această inițiativă ar putea modifica interacțiunile dintre șoferi și polițiști, facilitând mai mult controlul rutier și reducând riscul de sancțiuni nejustificate.

Te-ar mai putea interesa și: Șoferii pot consuma alcool dacă au adeverință de la preot. „Actul” care le dă dreptul să muște din mărul lui Adam a fost inventat în urmă cu 5 ani