Romanian
 - 
ro
Auto

Visul unei autostrăzi, spulberat! Lovitură dură pentru Moldova: drumul spre Iași nu va fi gata mai devreme

15 Apr, 18:30 • Bugiu ⁠Ana Maria
Lipsa finanțării și haosul administrativ pun frână Autostrăzii A8, riscând să amâne proiectul cu ani întregi. Tronsonul vital Lețcani–Ungheni nu a fost scos la licitație și riscă să lase Spitalul Regional din Iași complet izolat.
Visul unei autostrăzi, spulberat! Lovitură dură pentru Moldova: drumul spre Iași nu va fi gata mai devreme

Finalizarea mult-așteptatei Autostrăzi a Unirii (A8), ce ar trebui să lege Moldova de Transilvania și restul țării, este în pericol să fie amânată cu mai mulți ani, în special din cauza lipsei unei surse clare de finanțare și a unor eșecuri administrative grave. Tronsonul critic Lețcani–Ungheni, care ar urma să conecteze viitorul Spital Regional de Urgență din Iași cu noul pod de la Ungheni și restul rețelei de autostrăzi, nu a fost încă scos la licitație. Situația stagnează, iar semnalele transmise de autorități sunt departe de a fi încurajatoare, potrivit bugetul.ro.

Te-ar mai putea interesa și: UMB-ul lui Umbrărescu a adus aproape 400 de muncitori pe șantierul Autostrăzii Moldovei pentru primul nod rutier turbion din România

Visul unei autostrăzi, spulberat! Lovitură dură pentru Moldova: drumul spre Iași nu va fi gata mai devreme

Irinel Bucur, activist civic și cofondator al Asociației „Hai că se poate”, avertizează că dacă procedurile nu sunt demarate până la sfârșitul anului 2025, există riscul real ca Autostrada A8 să nu fie gata nici în 2030. În opinia sa, lipsa acestui tronson-cheie va crea un dezechilibru major în infrastructura regiunii: Spitalul Regional riscă să rămână izolat din punct de vedere rutier timp de 2-3 ani de la inaugurare, iar podul de la Ungheni va deveni inutil, neavând nicio legătură eficientă cu restul țării.

Deși inițial Lețcani–Ungheni era considerat un tronson cu avans față de alte secțiuni ale autostrăzii, proiectul a fost abandonat temporar din cauza unei serii de probleme: întârzieri repetate din partea proiectantului, birocrație sufocantă și decizii controversate luate în cadrul CNIR, compania națională responsabilă de implementarea proiectului.

Tensiunile s-au accentuat recent după ce Cătălin Urtoi, fost consilier al ministrului Transporturilor și unul dintre cei mai vocali promotori ai Autostrăzii A8, a fost demis din conducerea CNIR. Surse din societatea civilă interpretează această mutare ca pe un semn clar al schimbării de priorități din partea instituției.

Pe lângă problemele administrative, dificultățile financiare complică și mai mult proiectul. Potrivit Ministerului Transporturilor, fondurile alocate prin Programul de Transport 2021–2027 au fost deja epuizate, iar gradul de supracontractare a depășit pragul critic de 400%. Singurele variante viabile rămân accesarea unor surse externe de finanțare, precum fondurile CEF sau cele dedicate mobilității militare europene.

Într-un episod care exemplifică haosul administrativ, Irinel Bucur a povestit că documente esențiale pentru continuarea proiectului au fost transmise de proiectant printr-un link WeTransfer care a expirat chiar în perioada Revelionului, când o mare parte din personalul de conducere era în concediu. Refuzul ulterior al unor responsabili de a retrimite documentele a dus la blocaje și mai mari.

„Este un caz de manual despre cum pot fi blocate proiecte vitale din cauza incompetenței și lipsei de asumare. Dacă nu se intervine rapid, riscăm să rămânem, din nou, doar cu promisiuni”, avertizează Irinel Bucur.

Te-ar mai putea interesa și: Un nou lot al Autostrăzii A7 a fost atribuit. Când ar putea fi gata lucrările

Urmărește Daily Business pe Google News