Potrivit postului de radio Romania Actualitati, Vosganian i-a explicat comisarului pentru taxe si uniune vamala, Laszlo Kovacs, ca taxa a avut efecte benefice pentru mediul inconjurator in 2007 si ca Romania este dispusa sa faca acele modificari de ordin tehnic de care mai este nevoie pentru a folosi cele doua luni pe care le are la dispozitie pentru a evita trimiterea cazului la Curtea Europeana de Justitie.
„Taxa va suferi modificari, pentru a pune de acord pozitia Romaniei cu cerintele Comisiei Europene”, a precizat Vosganian.
„Am exprimat angajamentul Guvernului Romaniei ca in acest rastimp de doua luni sa prezentam un act normativ cu putere de lege, asadar nu doar un proiect, cum am facut pana acum, ci un act normativ cu putere de lege, care, dat fiind perioada scurta de doua luni, va fi o ordonanta data de catre guvern si acest act normativ va fi rezultatul discutiilor cu comisia. Chiar de saptamana viitoare grupurile de experti ai Ministerului Finantelor vor lucra la Bruxelles indeaproape cu expertii Comisiei, astfel incat actul normativ sa fie in concordanta atat cu obiectivele noastre, ce tin de ratiuni de natura ecologica, dar si cu reglementarile Comisiei Europene”, a afirmat Vosganian.
Comisia Europeana a decis, saptamana trecuta, sa deschida a doua etapa a procedurii de infringement (incalcare a tratatului) impotriva Romaniei privind taxa de prima inmatriculare.
Comisia a acordat un termen de doua luni pentru schimbarea legislatiei, ulterior fiind posibil sa actioneze statul roman la Curtea Europeana de Justitie.
A doua etapa a procedurii consta in transmiterea unui aviz motivat, „reasoned opinion”, care contine recomandari ale modului in care trebuie modificata taxa. Daca nici in urma scrisorii de argumentatie, Romania nu se va conforma rigorilor europene in materie, Comisia ar urma sa inainteze cazul Curtii Europene de Justitie.
Deoarece taxa auto nu va fi abrogata, ci doar modificata, cetatenii nu vor primi inapoi suma integrala, ci numai diferenta dintre cea achitata initial si cea care ar urma sa fie datorata potrivit viitoarei formule de calcul, conform agentiei NewsIn, care citeaza surse din cadrul Comisiei Europene.
Cetatenii romani care vor sa primeasca inapoi sumele platite se vor putea prevala de decizia Comisiei doar intr-o eventuala actiune in instanta, in cazul in care autoritatile romane nu vor stipula, atunci cand vor modifica taxa, si modalitatea de rambursare.