Vosganian a spus ca modificarile vor viza o mai buna corespondenta intre nivelul taxei si valoarea de piata a masinii, redefinirea termenului de masina noua si introducerea unor proceduri de contestare pentru persoanele care se simt nedreptatite.
Proiectul de modificare va fi aprobat prin ordonanta de urgenta, iar Guvernul isi va asuma raspunderea in Parlament, a mai spus Vosganian.
Potrivit ministrului Finantelor, cei care au achitat taxa nu vor primi banii inapoi, asa cum a declarat Laszlo Kovacs, comisarul european pentru taxe.
„Cei care au platit taxa, au facut-o in virtutea unei legi existente”, a precizat Vosganian. „Nicio instanta nu dat vreo decizie ca aceasta taxa nu este in spiritul legislatiei europene. Daca acest caz nu ajunge la Curtea Europeana de Justitie nu avem nicio baza legala de a o returna”, a punctat ministrul.
Comisia Europeana a decis, saptamana trecuta, sa deschida a doua etapa a procedurii de infringement (incalcare a tratatului) impotriva Romaniei privind taxa de prima inmatriculare, considerand ca raspunsurile autoritatilor romane au fost nesatisfacatoare. Comisia a acordat un termen de doua luni pentru schimbarea legislatiei, ulterior fiind posibil sa actioneze statul roman la Curtea Europeana de Justitie.
A doua etapa a procedurii consta in transmiterea unui aviz motivat, „reasoned opinion”, care contine recomandari ale modului in care trebuie modificata taxa. Daca nici in urma scrisorii de argumentatie, Romania nu se va conforma rigorilor europene in materie, CE va da in judecata statul roman la Curtea Europeana de Justitei.