Vosganian a spus ca principalele modificari ale taxei vor viza redefinirea notiunii de masina noua, corelarea intre nivelul taxei si valoarea de piata a masinii si introducerea unor proceduri de contestare pentru persoanele care se simt nedreptatite, masura care nu este prevazuta in legislatia in vigoare.
„Pot sa afirm ca proiectul de modificare va fi asumat de Guvern sub forma de ordonanta de urgenta si va cuprinde o serie de mentiuni de ordin tehnic. Ma refer aici la o mai buna corespondenta intre nivelul taxei si valoarea de piata a masinii, la redefinirea termenului de masina noua si la introducerea unor proceduri de contestare pentru persoanele care se simt nedreptatite”, a afirmat Vosganian.
Ministrul roman al Economiei si Finantelor a avut, marti, la Bruxelles, o intalnire cu Laszlo Kovacs, comisarul european pe probleme de fiscalitate, ocazie cu care a afirmat ca Romania va relua, de saptamana viitoare, discutiile tehnice legate de modalitatea de aplicare care trebuie sa fie concordanta atat cu obiectivul de protectie a mediului, cat si cu reglementarile comisiei in materie de taxare si impozitare.
Tariceanu: Taxa nu va fi eliminata si nici redusa
Premierul Tariceanu a afirmat, marti, ca taxa auto de prima inmatriculare nu va fi eliminata si nici redusa, precizand ca actualele discutii cu reprezentantii Comisiei Europene au la baza doar aspecte de ordin tehnic.
„Nu se pune problema reducerii sau eliminarii taxei de prima inmatriculare. Se pune problema ca pe baza observatiilor Comisiei se vor modifica anumite aspecte tehnice”, a afirmat Tariceanu.
Comisia Europeana a decis, saptamana trecuta, sa deschida a doua etapa a procedurii de infringement (incalcare a tratatului) impotriva Romaniei privind taxa de prima inmatriculare, considerand ca raspunsurile autoritatilor romane au fost nesatisfacatoare. Comisia a acordat un termen de doua luni pentru schimbarea legislatiei, ulterior fiind posibil sa actioneze statul roman la Curtea Europeana de Justitie.
A doua etapa a procedurii consta in transmiterea unui aviz motivat, „reasoned opinion”, care contine recomandari ale modului in care trebuie modificata taxa. Daca nici in urma scrisorii de argumentatie, Romania nu se va conforma rigorilor europene in materie, CE va da in judecata statul roman la Curtea Europeana de Justiei.