Sedinta negativa vineri in SUA insa pozitiva luni in Asia. Motivul pentru scaderile de vineri au fost datele preliminare pentru PIB in SUA, care au fost sub asteptari. Totusi , peste week-end presedintele Obama a anuntat ca s-a ajuns la un compromis intre democrati si republicani cu privire la ridicarea plafonului datoriei publice in SUA. Varianta aleasa propune cresterea plafonului de datorie cu aproximativ 2.4 trilioane USD, ceeace este suficient pana in 2013, iar reducerile sunt de 900 mld insa impartite pe urmatorii 10 ani si aproape nici o reducere pana in 2012.
Forma actuala a intelegerii avantajeaza clar pe Obama si partidul Democrat, miza intregii lupte fiind alegerile din 2012. Republicanii doreau ca pana atunci sa fie implementate cateva reduceri de cheltuieli pentru a scadea sansele de realegere a lui Obama. Acesta insa dorea ca orice reducere sa se faca doar dupa 2012, ceeace s-a si intamplat.
Din punctul meu de vedere, actuala propunere va avea doua urmari: pe termen scurt este o veste clar pozitiva, va incuraja asumarea de risc si probabil va incuraja cresterea cotatiilor bursiere si a pretului la materii prime. Pe termen lung insa arata ca America deocamdata nu are nici o intentie de a reduce nivelul cheltuielilor iar datoria SUA va creste. Asta inseamna ca in continuare dobanzile vor ramane mici (real negative),inflatia va creste iar dolarul se va deprecia in continuare. Probabil ca in 2013-2014 vom avea din nou de-a face cu o criza,dar de data asta una monetara care foarte probabil va lua forma unei inflatii generalizate puternice.