Evolutie puternic pozitiva pe pietele internationale. Eveinmentul cel mai asteptat de ieri a fost sedinta de politica monetara a FED. Asteptarile erau mari insa nu au fost cel putin deocamdata onorate: FED nu a anuntat a 3-a runda de creere de bani. Totusi pietele nu au ramas cu mana goala: dobanda actuala de aproape 0% va fi mentinuta pana cel putin jumatatea 2013, adica minim doi ani. Ulterior anuntului, pietele au inregistrat cresteri puternice.
In opinia mea piata fusese cat de cat stabilizata deja inainte, pentru ca dobanda pe Italia si Spania este in scadere de doua zile. La fel si CDS-ul tarilor din zona Euro. Bineinteles „stabilitatea” a fost asigurata de Banca Centrala Europeana.
In opinia mea scaderile foarte puternice au marcat un val puternic de lichidari de pozitii, care evident a adus piata intr-o zona supravanduta. Pe termen mediu si scurt cel mai probabil este sa avem parte de reveniri, ajutate si de interventiile bancilor centrale. Raportarile si performanta companiilor din SUA nu este foarte rea, iar scaderile bursiere au influentat si pretul materiilor prime. Asta foarte probabil se va traduce intr-un semestru doi cu raportari bune pentru economia reala. Problema este ca riscul sistemic va ramane insa, acesta fiind generat de datoriile suverane. Sectorul financiar, in principal datorita instrumentelor financiare derivate ramane in continuare cel mai vulnerabil la socuri si ramane „gazda” principala a riscului.
Evolutia bursiera va fi in opinia mea caracterizata de o revenire in trepte in partea a 2-a a anului, insa foarte probabil nu la nivelele de lunile trecute. Dupa aceea ca din senin ne vom confrunta din nou cu riscul de default al tarii „?” care va genera in cateva zile un nou flash-crash si o scadere bursiera de 2 cifre. O posibilitate foarte mare ramane insa ca FED sa initieze QE3, ceeace clar va transforma o crestere prudenta intr-un nou val de exuberanta care va propulsa din nou bursele si mai ales materiile prime la nivele foarte ridicate.