In situatia in care piata imobiliara este asa cum este a pune piedici suplimentare la vanzarea unui apartament vechi este chia sinucidere.
De aceea m-am gandit sa vin in ajutorul celor care incerca sa isi vanda proprietatile in care locuiesc. Sunt idei care vin din partea agentilor de top dintr-o tara europeana, pe care le-am adaptat pe alocuri realitatilor din Romania.
Principii de baza
1. Cumparatorul ia decizia de (ne-)cumparare in primele 30 secunde de la intrarea in locuinta dvs. Aceste prime secunde sunt decisive, prima impresie conteaza mult mai mult decat va puteti imagina, mai ales in sensul refuzului de a cumpara.
2. Pentru a lua apartamentul dvs, cumparatorii protentiali trebuie sa se imagineze imediat in el, sa aibe senzatia ca le este destinat lor. De aici necesitatea ca apartamentul sa fie cat mai „depersonalizat”, adica sa stergeti „amprentele” prea personale pe care le-ati lasat in viitoare fosta dvs casa: colori prea personalizate, fotografii de familie, trofee personale etc
3. Apartamentul trebuie sa fie „ready to use”, adica sa nu ceara reparatii ale tapetului, refacerea peretilor, prize/ intrerupatoare defecte etc
Acum ca am termiat cu teoria, sa va dau 10 exemple de masuri concrete care pot accelera vanzarea. Le voi prezenta pe scurt, dar mai multe explicatii si ponturi le gasiti aici…
1. Zona de la intrarea in apartament, pe holul imobilului, fiind prima vizionata, trebuie sa fie impecabila: usa curata, soneria sa functioneze, holul de intrare sa fie cat mai luminos.
2. Eliminati orice element de mobilier in plus din zona holului apartamentului dvs, astfel incat spatiul sa para cat mai mare. Puneti o oglinda mare in zona intrarii. Daca aveti o lampa impozanta pe plafon in hol, inlocuiti-o urgent cu una care este mai mica si care da multa lumina.
3. Persoana care primeste (vanzatorul) sa fie singur, cel putin in momentul intrarii in casa a cumparatorului. Persoanele care ar fi exces la vizionare (socrii, copii, bone) pot induce o stare de tensiune cumparatorului si poate declansa refuzul.
4. Eliminati toate piesele de mobilier inutile din casa. Incercati sa scapati de mobilierul care ocupa prea mult spatiu. Duceti-le la vecini, la rude oriunde, numai sa aveti cat mai mult spatiu in camere. Redispuneti mobilierul astfel incat camerele sa para cat mai mari.
5. Tot in acelasi scop, incercati sa inlocuiti anumite piese de mobilier care arata mai „retro” cu mobile cu un design mai contemporan, mai ales daca oricum le veti cumpara pentru noua casa. Poate ca aceasta idee pare aberanta, dar daca mobilierul dvs dateaza din anii 1970, iar cumparatorii au 30-35 ani sunt sanse maxime ca acestia sa nu se regaseasca in stilul apartamentului dvs.
6. Apartamentul trebuie sa fie impecabil, pentru a crea senzatia ca „ne putem muta aici azi”. Dati o lavabila in alb, crem sau o alta culoare neutra, care poate conveni unei majoritati a cumparatorilor potentiali. Daca exista o camera vopsita in roz (pentru fetita dvs), alegeti tot o culoare neutra; in cazul in care cumparatorii au un baiat, acesta in mod sigur nu va dori sa stea intr-o camera roz bombon. Iar daca aveti „stalactite” renuntati urgent la ele!
7. Apartamentul sa fie curat, sa nu fie praf. Aerisiti, mai ales daca inainte de sosirea cumparatorilor ati gatit. Daca aveti animale in casa, faceti sa dispara atat animalul cat si urmele trecerii lui (inclusiv vasul din care mananca).
8. Eliminati tot ce inseamna stive de reviste/ dosare, haine necalcate, mormane de jucarii, gramezi de cd/dvd-uri etc. Orice element din cele prezentate anterior da impresia ca nu este loc suficient in acest apartament.
Acest lucru e valabil si pentru balcon. Balconul trebuie sa fie un plus pentru apartament, un loc unde putem lua o cafea (poate il dotati chiar cu o masuta si doua scaune), nu un depozit de lucruri inutile.
9. Fiecare camera trebuie sa aibe o unica destinatie, combinatiile de genul bucatarie-birou, birou-camera copiilor sunt niste compromisuri pe care cumparatorii nu le vor accepta ca impuse de dvs.
10. Baile trebuie sa fie impecabile. Ocupati-va sa fie curate si aerisite. Renuntati la zecile de produse cosmetice si pastrati doar ce este strict necesar. In locul lor puneti eventual ceva cu rol decorativ.
Ati inteles ideea? Sunt lucruri de bun simt, dar de multe ori nu se tine cont de ele.
Si in final un ultim sfat. Daca vi se face o oferta ganditi-va bine inainte de a refuza. S-ar putea ca pentru cele 2-3000 de euro pe care i-ati fi dorit in plus la vanzare sa ratati tranzactia… si urmatoarea oferta concreta sa o primiti peste cateva saptamani, luni sau cand va fi prea tarziu!
Vanzare buna!